Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Panowie i Panie drodzy koledzy mam pytanie dot. przerwy w działaniu zbiornika mianowicie chciałbym wykonać poważny restart zbiornika co wiązało by się z spuszczeniem wody z zbiornika do zera i wywalenie wszystkiego do zera. Gdzieś kiedyś czytałem że zbiornik nie powinien stać długo nie zalany bez wody bo coś ma wpływ na silikon i jego wytrzymałość.

Chciałbym kompletnie zmienić obsadę zmienić moduły które są przyklejone i poprawić filtrację która nie była przemyślana w 100%.

Czy jest jakaś reguła która mówi jaki jest optymalny bezpieczny czas gdzie zbiornik może stać bez wody? 

W domu temp. pokojowa 20 st.

Wracając do filtracji obecnie jest to moduł filtracyjny o wielkości ok 60/25/15  popmpa dcp 15000 chodzi na najniższym biegu przy zwiększeniu mocy poziom wody w module znacznie się obniżał nawet do połowy 3/4 i nie spełnia on dobrze swojej roli więc zmniejszyłem ilość gąbek w środku oraz myślę dlatego że jest umiejscowiony w złym miejscu oraz że kratki zasysające są za małe 2 szt i nie zasysają odpowiednią ilość wody lub są za wysoko ponieważ mam też problem z zalegającym "pyle" na dnie zbiornika

Ponadto zauważyłem że dwa z największych modułów się odklejają po 2ch latach, były przyklejone na mamuta.

11111111111.jpg

Opublikowano

Też przechowywałem suche akwaria czasem po kilka lat i nigdy nic złego im się nie stało. Inaczej było kiedyś, w przypadku akwariów ramowych uszczelnianych kitem. Te faktycznie nie lubiły stać na sucho bo ciekły potem. Ale to już historia. Raczej wyszły z użycia 

• Lubię to 1