Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Pikczer napisał(a):

Niby rusza się powierzchnia, ale może za mało? A jakiś nalot na wodzie jest? Coś jakby film bakteryjny? Może to tłumi akwarium? Zmienione zostało ustawienie wylotu filtra. Może to miało wpływ? Czasami jakaś drobnostka może być problemem. 

Filmik trochę tego nie oddaje, ale powierzchnia jest dosyć mocno pofalowana i płynie wartko. Poza tym - jak pisałem - w ten sposób ustawiłem rurkę jakiś tydzień temu, a ryby padają od miesiąca. Trochę zaczął mnie męczyć ten ciągły chlupot wody i głównie stąd zmiana. Nalotu brak.

Edytowane przez Beergeek
Opublikowano (edytowane)

"W czasie wpuszczania ryb było odpowiednio 10/8 "

A jakie jest pH?

I wg mnie przepuszczanie wody przez filtr z jonami srebra nie jest wskazane. Też przez stację uzdatniania wody=nasalania wody jonami Na+.

ps. podmieniłbym 1/2 wody na odstałą - normalną, bez udziwnień

Edytowane przez novi
  • Lubię to 1
Opublikowano
47 minut temu, novi napisał(a):

A jakie jest pH?

I wg mnie przepuszczanie wody przez filtr z jonami srebra nie jest wskazane. Też przez stację uzdatniania wody=nasalania wody jonami Na+.

Trafna uwaga. Mogło coś pójść nie tak ze stacji. 

Może przez wkład z węglem aktywnym wlewać wodę, tak jak to robi większość? 

Opublikowano
6 godzin temu, novi napisał(a):

A jakie jest pH?

pH 7,6.

Filtr z jonami srebra o którym pisałem to wkład typu GAC NS firmy USTM do korpusu narurowego (jest on na instalacji wodociągowej, a nie w filtrze narurowym). Dokładniej - jest to wkład zawierający węgiel aktywny z łupin orzechów kokosowych, impregnowany srebrem - wg tego co pisze producent.

https://www.ustm.pl/produkty/filtry-do-wody/wkłady/wkłady--z-weglem--aktywnym-impregnowanym-srebrem---gac-ns/

Woda przez stację uzdatniania była nalana przy starcie akwarium (dlatego niska twardość ogólna 2), potem tak jak pisałem lałem już podmianki z pominięciem stacji (mniej więcej od 6 tygodni z tego co widzę po archiwalnych pomiarach) i dlatego twardość wzrosła do obecnych 16. Jeśli już mielibyśmy tu szukać jakiegoś związku to raczej właśnie w tym, że woda była potem lana bez zmiękczenia, chyba że ten czynnik zadziałał z dużym opóźnieniem.

Podmiana 1/2 wody była po ostatnim podaniu leku czyli 2 dni temu, puszczona tylko przez ten wkład węgiel+srebro. Niestety nie odstana, bo nie bardzo mam warunki na odstawanie 200l wody :(, jednak chloru nie powinno być po przepuszczeniu przez węgiel. Szybkość nalewania wody bardzo wolna - te 200l lało się 4-5 godzin - wolnym ciurkiem aby grzałka była w stanie utrzymać nie mniej niż 24 stopnie w czasie nalewania.

Opublikowano
5 godzin temu, Pikczer napisał(a):

Trafna uwaga. Mogło coś pójść nie tak ze stacji. 

Może przez wkład z węglem aktywnym wlewać wodę, tak jak to robi większość? 

Leci przez wkład taki jak zlinkowałem w poprzednim poście.

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz78 napisał(a):

Ryby nie są pobite.

Sprawdziłbym jak zadziała normalna woda kranowa uzdatniona uzdatniaczem akwarystycznym.

Niedobrze, że nie są pobite ;). Miałem nadzieję, że to jednak to i trzeba się pogodzić z siłami natury :(. 

Przy ostatniej dużej podmianie 50% (2 dni temu) wlałem Sera Aquatan oraz bakterie. Na razie brak poprawy ale i brak pogorszenia. Chociaż jest zmiana w zachowaniu tego samca Cynotilapii z filmu - pływa biernie pod powierzchnią w najciemniejszym zakątku akwarium i w spokojnej wodzie - za wylotem filtra i za cyrkulatorem - tam przepływ wody jest bardzo niewielki. Nie łyka jednak powietrza z powierzchni. Od dziś dołożyłem napowietrzacz i dodatkowo oprócz ruchu tafli napowietrzam.

Opublikowano
26 minut temu, novi napisał(a):

Tak jak pisałem - odpuść sobie to srebro. Zwykły węgiel. Ja miałem przykre doswiadczenie ze srebrem i akwarium.

Możesz coś wiecej napisać o tych doświadczeniach?

Opublikowano
28 minut temu, novi napisał(a):

Ja miałem przykre doswiadczenie ze srebrem i akwarium.

No właśnie, możesz rozwinąć to?

A to srebro to zabija bakterie, czyli robi to samo co chlor który usuwamy przed dodaniem wody do akwa...