sznels Opublikowano 21 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Witam, na forum, jest to moje pierwsze akwarium, proszę o pomoc. Obawiam się ze coś przekobinowuje. Zalałem wodę dodałem bakterie yokushi następnego dnia dorzuciłem 10 slimaków ( tak czytałem ze przyspierszy się proceso NH4 - 0,05< NO2 - I w miedzy czasie bo po tescie w dniu 18.12. - dodałem antystress i dołorzyłem purignet ( zrobiłem tak bo te wartosci NO3 zrobiły się strasznie duże i 2 slimaki padły Teraz myśle ze ze zrobiłem bo spowolinłem cały proces - Dziś będe robił kolejne testy ale w jakim kierunku mam iść - wyjac purignen ? Czekać, zrobić podmianę akwarium wystartowało 12.12.2022 Edytowane 21 Grudnia 2022 przez sznels dodałem informache
Bezprym Opublikowano 21 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Przede wszystkim wyjmij purigen, bo zakłóca a ci cały przebieg cyklu. To że no3 rośnie to jest normalne bo przerabiane jest no2. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Bezprym 3 1
Pikczer Opublikowano 21 Grudnia 2022 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Pomijając niektóre parametry to tak na oko miesiąc chociaż trwa cały cykl. Także na Święta nic tam nie wpuścisz raczej. Czasami udaje się krócej a nieraz znacznie dłużej. Ślimaki coś innego jak no3 załatwiło. Woda z kranu czy jakoś uzdatniania? Świeża woda mogła załatwić ślimaki. Filtracja na maxa, dobrze napowietrzaj, niech bakterie się rozgoszczą Jak wyżej kolega napisał wyciągnij Purigen, włóż go do wiaderka/słoika z wodą. Niech sobie czeka. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Pikczer 2 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, sznels napisał(a): I w miedzy czasie bo po tescie w dniu 18.12. - dodałem antystress i dołorzyłem purignet ( zrobiłem tak bo te wartosci NO3 zrobiły się strasznie duże I wtedy zaczął Ci się cykl a Ty natychmiast dołożyłeś Purigen co było błędem. Wartości NO3 miały być bardzo duże. 2 godziny temu, sznels napisał(a): dodałem antystress Po co ? Przecież nie masz rybek. Tak jak pisali wyżej koledzy.. wyjmij Purigen . Nie wiem czy masz czy nie bo nie widzę na tej tabelce ale warto mieć jeszcze test NO2. I niech Ci się kręci:) Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Andrzej Głuszyca 1 1
sznels Opublikowano 21 Grudnia 2022 Autor #5 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Pikczer napisał(a): Ślimaki coś innego jak no3 załatwiło. Woda z kranu czy jakoś uzdatniania? Świeża woda mogła załatwić ślimaki. Ślimaki po jednym dniu wsadziłem - a aquasafe po 2 dniach. Bo doczytałem ze zabija te ciężkie metale i lepiej bakterie się będą rozwijały. testy NO2 są w tabelce - było powyżej 1 i mam pytanie czeku NH4 mam ciagle 0,05 to nie powinno być tak ze one urosną ? A po zamknięciu cyklu wraz z no2 będą na 0 a tylko no3 ma być w widełkach od od ? Purigen albo aquasafe zrobiło mi robotę bo wyklarowało wodę i wyciągnęło kolor z korzenia bo było już naprawdę brązowo. ps pierwsza podmiana wody po zamknięciu cyklu , do tego czasu tylko czyszczenie szyb ? Dziękuje za poradę i wrzucam fotkę Edytowane 21 Grudnia 2022 przez sznels Dodałem komentarz + fotka
yaro Opublikowano 21 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Akwarium, które uruchamiasz, nie będzie pod nasz biotop? Oczywiście cykl azotowy trzeba zamknąć w każdym, jednak wystrój, to już inna sprawa. 1
novi Opublikowano 22 Grudnia 2022 #7 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Widzę rośliny sklepowe, z koszyczków? Wg mnie większość zmarnieje, zwłaszcza przy pH>=7,5. Szkoda a wystrój ładny ale nie pod pyszczaki. 1
sznels Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor #8 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Tak te leża z boku bo nie było na nich pomysłu - moze się komus odda. Ale dziś co gorsze - dotrzegłem krasnoorosty - na strumieniu tam gdzie najsilniej dmucha. Zmiejszyłem do min dmuchanie - ale nie sądze ze się cofną ;( A jak obniżyk PH poniżej 7,5 - aktulanie pod 8,5 podchodzi i nie robiłem od kilku dni testów na to. Wczoraj testy no3 już pod 200 podchodziły - wiec dzieje się
Bartek_De Opublikowano 22 Grudnia 2022 #9 Opublikowano 22 Grudnia 2022 (edytowane) 9 godzin temu, sznels napisał(a): A jak obniżyk PH poniżej 7,5 Generalnie zajmujemy się podnoszeniem pH co nie znaczy, że nie wiemy jak je obniżyć Trafiłeś na nieodpowiednie forum, tu zajmujemy się tylko i wyłącznie tematyką związaną z biotopem Malawi. Temat niewątpliwie zmierza w złym kierunku. Zamykam. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Bartek_De 1
Rekomendowane odpowiedzi