Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, bobasxx napisał(a):

@Piotr775 nawet wzdłużnych?

Podobnie robi Juwel i Eheim w swoich zbiornikach. Korona jest wklejona na stałe i posiada jedną spinkę po środku. Ich akwaria nie mają wzmocnień wzdłużnych. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Podobnie zeznaje mój lokalny kleiciel szkła. Jeżeli bierzesz akwa z jego koroną Alu, może być bez wzmocnień. Jeśli gołe szkło, to bez wzmocnień z pisemnym wyłączeniem 10 letniej gwarancji.  Rozmawiałem.wstepnie o akwarium 220 długim, szkło chyba 12 mm o ile mnie pamięć nie zawodzi.

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 9.11.2022 o 19:16, bobasxx napisał(a):

Mój wybór padł na 200x60x60. Większe ciężko byłoby już upchać. Jestem zdecydowany na filtrację za tłem. Planuję jeszcze drugą komorę na ewentualną grzałkę czy skimmer, jaką dużą zrobić i w której części?

Wracając do tematu - A dlaczego ( przy tej wielkości zb.) nie zrobić komina? i w zb. filtracyjnym pod kominem upchnąć pompę z filtracją i grzałką przepływową na wylocie ze zb. filtracyjnego. Mam tak i wiele lat dział OK. Tam też mam doprowadzone podmianę wody na timerach (3 rurki w listwie przypodłogowej - ciepła, zimna lub RO i odpływ).

Opublikowano

@novi chodzi Ci o sump? Czy jakiś inny zbiornik?

Zamysł jest taki, żeby filtracja była jak najdłużej bezobsługowa. 

Jeśli chodzi o podmiany to zbiornik stanie w narożniku salonu i nie ma w pobliżu ani odpływu, ani wody. Dwa dziesięciometrowe węże załatwią sprawę, będę je rozwijał i zwijał raz w tygodniu. 

Jak zmieściłeś odpływ za listwą przypodłogową? Chyba że leci wężykiem od RO. 

Opublikowano (edytowane)

Tak, to tzw sump, przy czym u mnie w zb.pod kominem komory filtracyjne mają przelew boczny a nie góra-dół (taki labirynt patrząc z góry - gąbki (20x40x5cm) oddzielają cztery komory).  Gąbki-2szt., w 1-ej komorze czyszczę co 2-3mce, w pozostałych jest po dwie gąbki oddzielającej plus w środku wypełnienie. W ostatniej pompa - na wylocie pompy grzałka narurowa.

Mam też w narożniku i tam jest usytuowany komin. To zwijanie/rozwijanie mnie kilkanaście lat temu zniechęciło. Teraz mam spokój. Tak dopływ leci wężykiem RO - 2xok15mb, a odpływ wężykiem zbrojonym fi wewn.1cm. Wszystko zmieści się w peszlu zaraz nad listwą przypodłogową, taki na przewody elektr. 1,5x3,5cm (tam też leci kabel antenowy u mnie). Na wlocie do odpływu obowiązkowo zgrubna gąbka, mała. Raz na rok można odkamienić odpływ octem.

Zastanów się - potem trudno zmienić a to duże ułatwienie.

Edytowane przez novi
Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie ale u mnie odpada. Mam dwuletniego szkraba który by mi ciągle grzebał lub wrzucał wszystko do sumpa. Pod akwarium ma schowek na zabawki 😉

A cotygodniowa podmianka to już taki mały rytuał, także się przyzwyczaiłem do rozwijania i zwijania 😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.