Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście sprzedający pali głupa że sprawdził na kamerze i podobno wysłali dobrą gąbkę. W między czasie zamówiłem gdzie indziej 10ppi i dzisiaj przyszła, różnice widać od razu.

IMG_20221118_152358.thumb.jpg.c245a722ec580949fd29888f1385ff3d.jpg

IMG_20221118_152431.thumb.jpg.f9544ec6b66fd9c38ce347e4323f19c1.jpg

@ziemniak spojrzenie przez gąbkę na telewizor też działa, chociaż przez te dwie z lewej różnica jest minimalna. Możliwe że obie są 30ppi 🙄

Edytowane przez bobasxx
  • Lubię to 2
Opublikowano

U mnie od wielu lat sprawdzają się gąbki marki Deep Aqua /niebieskie/.

Przy wysokości 60cm oprócz podłużnych daj też wzmocnienia poprzeczne, o grubości jak zbiornik i szer.8-10cm / przy dł. 2mb dałbym ich 4, w tym dwie przy samych bokach.

Zamiast ciężkiej pokrywy dałbym przykrycie między wzmocnieniami z płyta komorowa poliwęglanowa przezroczysta 6mm 200x105cm Polyxo / 95zł za płytę / łatwo dociąć wyrzynarką i zużytą wymienić/

Opublikowano

Wzmocnienia przy bocznych szybach odpadają bo planuje moduł filtracyjny na jednym z boków, a takie wzmocnienie utrudniłoby dostęp. Myślę, że standardowe jedno wzmocnienie na środku wystarczy, ewentualnie dwa. 

Pokrywa jakoś bardziej do mnie przemawia. Nie widać linii wody, można schować oświetlenie i kable, no i kot nie grzebie w akwarium 🤭

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

przy 2,1mb  (10mm gr. szyby) i właśnie 60cm wys. i dwóch listwach poprzecznych co 70cm po 5cm szer. oprócz wzdłużnych 5cm, rozszczelniło się akwa na łączeniu przy szybie bocznej, po 15latach. Fart, że usłyszałem, i powoli szło w dół rozszczelnienie - fajnie jakby cały przód wypadł... Miałem zawsze pokrywy, różne, a od ponad 2 lat tą lekką a sztywną płytę komorową i nie zmienię już na pewno. 

ps kot nie ma dostępu a na filtr, czy przewody łatwo wyciąć otwory.

Myślałem, że z praktyki coś komuś się przyda .. ale każdy musi poznać na własnej skórze pomysły

Edytowane przez novi
Opublikowano

U mnie zbiornik będzie miał równe 200cm na zewnątrz, wzmocnienie poprzeczne 10cm. Wszystko ze szkła 12mm.

To nie tak, że nie chce Cię posłuchać z tą płytą na przykrycie. Pokrywa aluminiowa bardziej mi się podoba, poza tym już ją zamówiłem i będzie razem ze szkłem. 😉

Opublikowano

Poprzeczne leżą na wzdłużnych i są przyklejone do przedniej u i tylniej szyby, wzdłużne są wąskie i kończą się około 10-15cm przed bocznymi, poprzeczne to tzw. spinki. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.