Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze zamiana na eheima na pewno nie zaszkodzi (chyba ze twojej kieszeni).

Po drugie lamp UV nie używam i powiem ze są nie potrzebne a na pewno już do stałej pracy.

Po trzecie takie zamocowanie tła spowoduje ze za jakiś czas za tłem będziesz miał więcej rybek niż z przodu - znajdą one tam schronienie przed większymi rybami z akwarium, ale jak troszkę podrosną to nie będą mogły wypłynąć, co do dziury za tłem zrobił bym tak aby ryby mogły i tam wpływać i swobodnie wypływać.

Opublikowano

Ale ja myslelem, zeby zrobis taka ala siatke z otworow powiedzmy kazdy otwor o srednicy 5mm i nawiercic ich ile sie zmiesci na tych dwoch paskach 400x15mm...

Ze tak zapytam, w jaki otwor sie zmieszcza mlode pysie?

I tak juz calkiem marginalnie: ile gdzies mozna dostac za rocznego Unimaxa 250 Plus w stanie idealnym, sprawnym w 200%, z nowym kompletem wezy i nowka lampa UV?

Opublikowano

pyśki będą za tłem czy tego chcemy czy nie, chyba że zakleimy z czterech stron wszystko silikonem, ale tedy nie będziesz miał przepływu wody, więc sobie odpuść z tym uszczelnianiem, a rybom daj wolny przepływ, podejrzewam u Ciebie obawy, że jak tak będzie to obawiasz się że wszystkie ryby będą za tłem - nie wiem skąd u naszych kolegów takie obawy.

Po drugie otwór 5 mm to właśnie super dla narybku, ale podrostek juz nie wypłynie.

Opublikowano

Nie zamocujesz tła tak, żeby żadna ryba nie wpłynęła za tło i jeszcze cysrkulacja wody była poprawna. Albo jedno, albo drugie. Więc tak, jak yaro napisał - szczelnie zasylikonowane, ale wtedy rurki z filtra przed tłem. Jeśli mają być za tłem, to musisz zrobić swobodny przepływ dla ryb, bo jak go nie będzie, możesz mieć później problemy. Ryby wpłyną za tło, nie wypłyną i się zacznie.

Co do cen unimaxa - allegro.pl :wink: sprawdź, za ile ludzie sprzedają i będziesz wiedział, za ile wystawić swój.

Opublikowano

1: No to jednak zdecydowalem sie na wymiane mojego Unimaxa 250 Plus na Eheim PROFESSIONAL 3e 2076... i w nim sa juz dwa wloty do kubla i jeden wylot, dlatego moje pytanie, czy takie rozmieszczenie sprzetu bedzie ok, czy proponujecie to rozmiescic jakos inaczej?

I ile (odleglosc) powinnien znajdowac sie wylot od tafli wody?

(oczywiscie glowica Atmana przed tlem, grzalki i wloty za tlem, a wylot przez dziurke w tle do zbiornika)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/250 ... ec894.html

2: Pytam, bo dzis sie biore za wycinanie i montowanie wstepne tla... i jeszcze raz zapytam, czy przy takim rozstawieniu jak wyzej 1cm po kazdej stronie tla bedzie wystarczajacy na dobra cyrkulacje i przeplyw rybek?

Opublikowano

Już się pogubiłem... masz dwie grzałki? wylot z kubła może być na przeciw Atmana, będzie lepszy obieg wody. Rozumiem, że deszczowni nie będzie. Wylot od tafli powinien być tyle, żeby dawał radę nią poruszać, bo w ten sposób natlenisz wodę w akwa. To zależy od mocy filtra.

Opublikowano

To się nie różni niczym :twisted: wloty do kubełka mogą być po dwóch stronach, choć nie koniecznie, bo nie mają zbierać syfu z akwa, tylko robić "biologię".

Nie podam Ci dokładnej odległości od tafli, sam zobaczysz, jak założysz wszystko. Tafla musi się ruszać, bo inaczej woda nie będzie się natleniać. Na tym się skup. I obserwuj później zachowania ryb.