Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też na atmana at-203 nie narzekam, no może mógłby żreć te parę wat mniej. No i masz ten komfort, że to silna bestia - 2000 l/h więc w razie potrzeby możesz podkręcić :) Cena też w porządku.

Opublikowano

A w sprawie wlotu i wylotu filtra zewnetrznego i tla... tzn moze byc za tlem?

A sa drozsze filtry wewnetrzne ktore maja przeplyw powyzej 1000l/h? Bo mam rozumiec, ze ta glowica nie sluzy jako filtr, czy poprostu mozna z tego filtr zrobic...

Opublikowano

Ta głowica właśnie ma służyć jako filtr wew. Zakładasz do niej gąbkę, którą kupisz w każdym sklepie, i taki układ pracuje Ci w akwa nad filtracją mechaniczną. Osobiście sam stosuję takie rozwiązania, właśnie na Atmanie At203. Moim zdaniem tego modelu nie potrzebujesz, bo ma on przepływ 2000l/h. Niższy model ma niestety 1200l, więc albo kupisz coś o przepływie 1500l, albo możesz trochę przytłumić At203, bo ma on regulację.

Wlot i wylot kubła możesz mieć za tłem, jeśli woda będzie dobrze krążyć między miejscem za tłem, a przodem akwa.

Opublikowano

A jak byc pewnym, ze zmontuje sie taka cyrkulacje? Jest jakis sposob, tak jak mowie wczesniej mialem to wszystko przed tlem, ale rosliny to ladnie zaslanialy...

Opublikowano

Po prostu musisz mieć swobodny przepływ całej wody za tłem. Nie może ona tam stać i się kisić, jak wsadzisz tam zew, to ta woda przez niego wypuszczana musi zza tła wypływać, a nie krążyć tylko za tłem. Czyli inaczej,nie możesz szczelnie tła przykleić :D

Opublikowano

Robiac tlo chce zostawic po bokach jakies 10mm luzu i siatke, tak aby rybki tam nie szukaly szczescia... a tlo przez grzalki, wlot i wylot i tak bedzie odsuniete od sciany akwarium o jakies 25mm (na oko podaje)... powinno chyba wystarczyc.

Opublikowano

Ja mam wątpliwości do tego przepływania ryb za tło. Tyle już o tym było, że mimo siatek ryby wpływają za tło, a potem nie mogą wrócić. Musiałbyś je jakoś porządnie zamontować, nawet na sylikon akwarystyczny, żebyś miał pewność, że ryby tam naprawdę nie wpłyną (o ile można mieć taką pewność przy pyszczakach) :mrgreen:

Opublikowano

hmmmmmmm, to one az takie ciekawskie, mam teraz tlo bodajze z Wromaku i ma wlasnie takie siatki po bokach i jak narazie zadne rybki sie nie przeciskaly (bocje od malenstwa po dorosle, neonki... paletki tymbardziej ;))

Opublikowano

Jesli chodzi o siatki to dobrze sprawowaly sie miesiac. Gdy pyski zapoznaly sie z terenem dosc dobrze zaczely wplywac za tlo ale na szczescie spokojnie powracaja z takich wedrowek gdyz zostawiona jest im dosc spora szpara powrotna ;)

Opublikowano

A wiec tak: Unifilter 1000 juz wymieniony na Glowice Atmana AT 203, a co sadzicie o wymianie Unimaxa 250 Plus na EHEIM 3e 2076? Przesada do baniaka 240l, czy poprostu bedzie lepiej?

Jedyny minus tego wszystkiego, ze w ten sposob pozbede sie lamp UV (bo byla i w Unimaxie i Unifiltrze), bardzo niezbedna bedzie lampa UV? I jesli tak to jaka polecacie montowana osobno...

A w kwestii tego tla, bedzie tak, ze dolot do kubla bedzie za tlem, a wylot wyprowadze przed tlo - wtedy na 200% bedzie ladny obieg tego wszystkiego po akwa, ale jak rozwiazac ten problem z siatka... macie jakis pomysl.

Ja na szybko wymyslilem, ze zrobie poprostu szczelne tlo (dolegajace do prawej i lewej czesci akwarium), zostawie po dwoch stronach paski tak po 10-15mm nie zakryte kamieniami (podstawa mojego tla to pleksa)i nawierce w tych paskach pionowo otwory (og gory do dolu)... co sadzicie?

Szybki projek w najlepszym proramie graficznym, jakim jest Paint :P

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d54 ... 9c6c6.html

Tlo z frontu - czerwone kropki to otwory wywiercone w pleksie, ktore maja zastapic siatke.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.