Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@łakuś, jeszcze jedna rzecz. Czy zostawiłeś miejsce między kamieniami a tłem? Bo wygląda trochę tak, jaby opierały się o tło strukturalne, co może zaburzać cyrkulację.

Sam popełniłem ten błąd, ale skorygowałem go po uwagach krytycznych i teraz woda hula.

Opublikowano

Na pewno masz za dużo mediów - to tłumi przepływ obu filtrów. Eheim ma tylko jedną gąbkę jako prefiltr więc często będziesz musiał do niego zaglądać, a Fluval ma ich kilka różnej gradacji więc lepiej się będzie sprawdzał w roli mechanika. Nie jest to idealne połączenie, ale nie wszystko stracone 🙂 

Moja propozycja nr 1:

Eheim (biolog):
- zostaw gąbkę w prefiltrze,
- zostaw tylko jeden kosz z ceramiką i rozłóż to co tam masz na 3 kosze - tak żeby było luźno.
- skimmer i wylot po lewej stronie, 
- maksymalnie skróć węże - obecnie co najmniej jeden z nich leci po skosie akwarium.

Fluval (mechanik):
- zostaw w środku tylko gąbki, resztę wyjmij,
- zainstaluj wlot na dole i wylot na górze po prawej stronie,
- maksymalnie skrócić węże - obecnie co najmniej jeden z nich leci po skosie akwarium.

Taka konfiguracja na pewno będzie lepsze niż twoja obecne, ale będzie wymagała częstego otwierania i czyszczenia kubłów, co z czasem stanie się dosyć kłopotliwe i męczące 🙂  

Propozycja nr 2 wymaga dodatkowego prefiltra HW 603A (bez pompy) z zaworami 16/22.

Eheim (mechanik):
- prefiltr HW na wlocie,
- zostaw tylko gąbkę na samej górze Eheima, resztę wyjmij,
- zdejmij skimmer z wlotu i załóż oryginalną rurkę,
- zainstaluj wlot i wylot po lewej stronie akwarium,
- maksymalnie skróć węże - obecnie co najmniej jeden z nich leci po skosie akwarium.

Fluval (biolog):
- zostaw w środku oryginalne gąbki, resztę wyjmij,
- przełóż ceramikę z jednego kosza z Eheima i rozłóż ją równomiernie,
- zainstaluj skimmer na wlot i daj wylot na górze, oba po prawej stronie,
- maksymalnie skróć węże - obecnie co najmniej jeden z nich leci po skosie akwarium.

W opcji nr 2 silniejszy filtr (Eheim) pracuje jako mechanik a słabszy jako biolog - tą opcję polecam 🙂 
Do regularnego cotygodniowego czyszczenia będziesz miał tylko gąbki w HW - nie będziesz musiał zbyt często otwierać obu kubłów.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja i siebie mam kilka tych hw-603 i trochę je modyfikuję. Np zamiast 3 gąbek to daje tylko jedną np żółtą lub niebieską, ale wcześniej przed gąbką jest mała warstwa waty. Mam też niektóre gąbki przecięte w poprzek po to aby nie miały około 4cm grubości tylko około 2. W ten sposób jest bardzo dobry przepływ i potrafi taki układ wytrzymać nawet miesiąc a czasami dłużej zanim będziesz musiał otwierać ten kubełek. A to bardzo wygodne. Do tego jeszcze trochę powycinalem te kratki które trzymają gąbki. Jest różnica. Aktualnie wszystko u mnie działa półtora miesiąca bez dotykania tych prefiltrow. W ogóle wodę musiałbym podmienić... 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Falownik Hygger lub ZKSJ (wyglądają tak samo, Chińczyki) Ecoslim 6000 - ktoś używa i może polecić?

Czy Jebao SOW 5.

Edytowane przez Rafał80
Opublikowano
12 godzin temu, Rafał80 napisał:

Falownik Hygger lub ZKSJ (wyglądają tak samo, Chińczyki) Ecoslim 6000 - ktoś używa i może polecić?

Czy Jebao SOW 5.

Ja u siebie mam Jebao SDW-5. Dyskretny i silny. Wzburza powierzchnię wody tuż przy wylocie z filtra fx6. Minus, że nie ma regulacji góra/dół itp. Ale akurat miałem taki plan i działa fajnie.