Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam akwarium aquael opti set 200l i zastanawiam się czy dawać piankę pod ramkę plastikową. Pianki nie było w zestawie

20220903_171330.jpg

Opublikowano

Wystarczy dokladnie czytać opis.

Cytat ze strony Aquaela:

"Dzięki zastosowaniu dolnej ramki akwarium nie potrzebuje dodatkowego zabezpieczenia w postaci maty/podkładki"

• Lubię to 2
Opublikowano

Mam podobny, trochę większy zestaw, więc pewnie i ramka podobna, czyli raczej delikatna.

Biorąc pod uwagę, że chodzi nam o Malawi i ciężkie kamienie, wolałem dołożyć matę. Kosz niewielki, a jest pewność, że szkło będzie zabezpieczone.

Opublikowano

Na dno dałem też spienione pcv i pod największe kamienie kratkę trawnikową żeby ich ryby nie podkopały.

Opublikowano

Nie wiem jak w Aquaelu ,ale w Juvelu też jest ramka i producent nie zaleca dawania czegokolwoek miedzy szafką a akwarium. Miałem juvela 450l,stało tak 5 lat,w środku było ok 150 kg kamienia i wszystko było ok. Teraz mam Akwastabil i to dopiero wymysły,zamiast maty pod akwarium zalecają i dali w zestawie filcowe podkladki (takie jak pod meble) i dokladnie rozrysowali miejsca ich przyklejenia. Moje akwa ma gwarancje i od razu mnie uprzedzili że położenie maty zamiast podkładek unieważnia gwarancje. Ja mieszkam w SE więc tu mogą być troche inne zasady,ale radze ci się upewnić. Na zdrowy rozum skoro akwa ma pod spodem ramkę a dasz podklad to w miejscach styku ich obu bedzie delikatna wypukłość. A to już może być problem.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie mata pełni również funkcję termoizolacyjną. Dlatego mam je nawet dwie: jedną pod akwarium, a drugą na tylnej ścianie za szkłem🙂.

Edit. Dodaję zdjęcie poglądowe pleców akwarium, które traktuję jako dodatkowe źródło ogrzewania pokoju.

plecy akwarium.jpg

Edytowane przez kazikx
Opublikowano
33 minuty temu, kazikx napisał:

akwarium, które traktuję jako dodatkowe źródło ogrzewania pokoju

Czy można wziąć na to jakieś dodatkowe wsparcie od rządu na te trudne czasy? 

Opublikowano
4 minuty temu, Nath_147 napisał:

Czy można wziąć na to jakieś dodatkowe wsparcie od rządu na te trudne czasy? 

Odliczysz od podatku matę w ramach ulgi termoizolacyjnej🙃.

• Haha 1