Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Proszę o burzę mózgów - chcę dogrzewać wodę za pomocą lampy. Jak widać na zdjęciu górna powierzchnia lampy jest gładka jak pupa niemowlaka. Chcę położyć na niej "coś" i przepuszczać przez to "coś" wodę z akwarium. Duże nadzieje wiązałem z blokami od chłodzenia wodnego kart graficznych w PC. Niestety to czyste aluminium, więc odpada.

I własnie to tego "cosia" mi chodzi, może przyjdzie wam coś do głowy 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

20220829_140959.jpg

Opublikowano
31 minut temu, harari napisał:

Chcę położyć na niej "coś" i przepuszczać przez to "coś" wodę z akwarium (...).

I własnie to tego "cosia" mi chodzi, może przyjdzie wam coś do głowy

Akwaponika.

Opublikowano (edytowane)

Rozwiązanie znajdziesz u kolegi Chińczyka 🙂

https://pl.aliexpress.com/item/4000403429860.html

https://pl.aliexpress.com/item/32698872296.html

https://pl.aliexpress.com/item/1005002940567008.html

Jak połączysz kilka takich radiatorów albo dasz jeden większy, do tego mała pompka i coś z tego wyjdzie - nie wiem czy będzie się opłacało ale to już inna kwestia 😉

Na Allegro też znajdziesz takie radiatory wodne ale to i tak w większości od Chińczyka😉

https://allegro.pl/oferta/radiator-blok-wodny-peltiera-120x40-chlodnica-cpu-11685264417

Edytowane przez rafalniski
Opublikowano

Jakbys zastosowal pokrywe to już byś mial spore oszczedbosci na grzaniu ;). Ja na swojej lampie diy położyłem zwinięty wezyk i przez to przepuszczałem wodę najsłabsza dostępna pompka. Niestety nie zaobserwowałem sporych oszczędności,  temperatura na wyjściu była minimalnie cieplejsza niż w akwarium. A final był taki że uchwyt puścił i lampa wylądowała wewnątrz akwarium i przeszła szybki test szczelności ;(. Lepszym rozwiązaniem mogłaby być lampa zatopiona wewnątrz akwarium ;). 

Mógłbyś też zbudować na lampie korytko z paskow np. plexi dnem by była powierzchnia lampy i jakaś mała pompka lałaby na nią wodę, na drugim koncu dać wezyk odpływowy pod powierchnie wody, wtedy pozbylbys się hałasu. Tylko czy uchwyty utrzymają dodatkowy ciężar?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej. Dziękuję za uwagi i pomysły.

Wprowadziłem trochę Was w błąd, przepraszam. Akwarium którego skrawek widzicie na zdjęciu to Ameryka Południowa, ale rozmawiamy o technice a nie o rybach więc ośmieliłem się napisać.

Jadąc kolejno:

@Andrzej Głuszyca - staram się utrzymać 25C, ale to jest Amazonka, ryby i 30C wytrzymają bez uszczerbku na zdrowiu, przegrzania się nie boję, poza tym nagrzanie 960L wody z 25 do nawet 28C nie stanie się szybko. Dodatkowo bawię się w domu w automatykę na bazie Home Assistant, więc mierzenie temperatury, uruchamianie jakiejś pompki itp, to żaden problem.

@rafalniski- jak napisałem na samym początku - odpada. Nie wiem jak wygląda woda alkaliczna <> aluminium, ale woda kwaśna + aluminium = nie ma takiej opcji.

@Nath_147 - zdjęcie wprowadza w błąd, przepraszam zostało zrobione podczas "grzebania" w akwarium. Akwarium jest zawsze przykryte płytami z poliwęglanu komorowego. Ale masz też bardzo dużą rację, jeżeli lampa była by w pokrywie, to po dłuższym świeceniu nad akwarium w pokrywie zrobi się poduszka ciepłego powietrza, które będzie mocniej zapobiegać utracie ciepła z akwarium. Niestety nie mam zdolności manualnych za dużych i sam ładnie wyglądającej pokrywy nie wystrugam, standardowych takich nie ma, a na zamówienie na wymiar w sklepie akwarystycznym zapłacę fortunę za pokrywę 200x80cm. Nie ukrywam jednak, że bardzo bym chciał pokrywę mieć.

@Andrzej Głuszyca - artykuł bardzo ciekawy, dziękuję.

Edytowane przez harari
  • Lubię to 1