Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jakiś czas temu wspominałem na forum, że mój cylkulator w HMF zaczyna tracić swoją wydajność. Zacząłem zastanawiać się nad zakupem pompy obiegowej, która dała by radę w teoretycznym przyszłym większym akwarium, a dzięki regulacji mocy mogła by pracować póki co w mojej dwusetce. 

Mam na oku Jebao DCP- 3000, ale boję się że nie będę miał jak zamontować jej do obecnego korpusu HMF. W środku zostaje mi miejsca po ok. 10 cm od ścianki do gąbki. W teorii mógłbym zamontować ją w pionie, ale nie wiem czy wyda mi miejsca na kolanka itp., aby wyjść z wylotu w górę lub do dziury wyciętej w gąbce. Ale to nie jest największy problem, bo zawsze mogę zamówić nowe PCV w fabertecu i skleić nowy korpus. 

Problemem jest to, czy ta pompa będzie wystarczająca do zbiornika 150x60x60 (tak udało mi się dojść do porozumienia z żoną i uzyskałem dodatkowe 30 cm), który może kiedyś wreszcie uda mi się postawić. Na początku, z uwagi na wydatki podstawowe czyli szafka, akwarium i pokrywa, planuję zostać przy zwykłym korpusie HMF, a w przyszłości kupić moduły na tylną szybę i zrobić w nich filtrację.
Stąd moje wątpliwości, czy taka pompa obiegowa wyrobi w 540 L, czy może zainwestować w serię MDP, która jest na WiFi i ma większe przepływy?

Opublikowano

Zastanawiają mnie jeszcze jej rozmiary. Na allegro podają 16 cm długości, ale pytanie czy z tym sitkiem czy bez niego, bo wysokość i głębokość w sumie w miarę zrozumiałe.

Opublikowano
3 godziny temu, nsp napisał:

Cześć. Jakiś czas temu wspominałem na forum, że mój cylkulator w HMF zaczyna tracić swoją wydajność. Zacząłem zastanawiać się nad zakupem pompy obiegowej, która dała by radę w teoretycznym przyszłym większym akwarium, a dzięki regulacji mocy mogła by pracować póki co w mojej dwusetce. 

Pewnie pamiętasz naszą rozmowę w moim wątku o akwarium 240l. Stanąłem niedawno przed podobnym dylematem teoretycznym: cyrkulator czy pompa. Wybrałem zgrabny cyrkulator Tunze 6045, z regulacją i sporą max wydajnością 4500l, dobrymi opiniami w internecie o jego kulturze pracy (opisywany jako "noisless" - sprawdzę wnet). Do tego nikły pobór energii elektrycznej. 

Nie chcę Cię jednak zniechęcać do pompy, tym bardziej, że nie mam w tej materii doświadczenia. Wręcz przeciwnie, zachęcam Cię do użycia pompy, bo jeśli zdecydujesz się na tę czy inną, wtedy będziemy mogli na bieżąco porównać działanie tych dwu typów urządzeń.

Opublikowano
10 godzin temu, nsp napisał:

Na allegro podają 16 cm długości, ale pytanie czy z tym sitkiem czy bez niego

Wydaje mi się, że to jest liczone razem z sitkiem, ale dla 100% pewności mogę zmierzyć swoją jak wrócę z roboty.

Opublikowano
Pewnie pamiętasz naszą rozmowę w moim wątku o akwarium 240l. Stanąłem niedawno przed podobnym dylematem teoretycznym: cyrkulator czy pompa. Wybrałem zgrabny cyrkulator Tunze 6045, z regulacją i sporą max wydajnością 4500l, dobrymi opiniami w internecie o jego kulturze pracy (opisywany jako "noisless" - sprawdzę wnet). Do tego nikły pobór energii elektrycznej. 
Nie chcę Cię jednak zniechęcać do pompy, tym bardziej, że nie mam w tej materii doświadczenia. Wręcz przeciwnie, zachęcam Cię do użycia pompy, bo jeśli zdecydujesz się na tę czy inną, wtedy będziemy mogli na bieżąco porównać działanie tych dwu typów urządzeń.
Myślałem nad zakupem kolejnego cyrkulatora, ale nie chcę popełnić kolejnego błędu, który będzie kosztowny :)
Twój cyrkulator to prawie ten sam koszt co pompy obiegowej i boję się, że cyrkulator nie da rady w przyszłościowych modułach z gąbką.
Jak zakupię tę pompę i jakoś ją upcham do obecnego HMF, lub zdrutuje nowy większy to napewno opiszę jak to się sprawuje u mnie :)

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli wejdzie Ci do HMFa, to bierz DCP3000 :) Mam ją prawie 4 lata, innej pompy nie kupię jeśli ta kiedyś wyzionie ducha. Miałem z nią zero problemów, nie słychać jej w ogóle i to jest dla mnie najważniejsze.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Mróz napisał:

Jeśli wejdzie Ci do HMFa, to bierz DCP3000 :) Mam ją prawie 4 lata, innej pompy nie kupię jeśli ta kiedyś wyzionie ducha. Miałem z nią zero problemów, nie słychać jej w ogóle i to jest dla mnie najważniejsze.

Jeszcze dodam, że kupiłem w kilkudniowym odstępie u jednego sprzedawcy. Pierwsza bezszelestna, druga delikatnie warkotała. Zgłosiłem, szybko wymienili, jest spokój.

• Lubię to 1
Opublikowano

Pompa zamówiona, czekam na dostawę :)

Dzięki Wszystkim za pomoc :)

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka