Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robiłem w ten sposób , że w wylot  ( w kolanko lub rurkę) wkładałem około 30 cm wąż mniejszej średnicy jak wspomniany wylot. Włączałem pompę , dłonią chwytałem w miejscu gdzie łączyły się węże ( celem niejako uszczelnienia) i po prostu zasysałem. Trwało kilka minut ale w końcu ruszało. 

Opublikowano

W filtrach kubełkowych jest system zalewowy a tutaj jak mam zalać całość aby podłączyć tę nitkę.

Piszesz Andrzeju o pompie zasysającej wodę ale jest jeszcze druga - co z nią.

Od kilku lat namawialiście mnie aby cały sprzęt wygonić poza zbiornik.

Kupiłem tego badzewia sporo i teraz nie wiem jak to uruchomić aby czegoś na starcie nie spalić :(

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarek1969 napisał:

Piszesz Andrzeju o pompie zasysającej wodę ale jest jeszcze druga - co z nią.

Ja bym podłączył jednocześnie jedną i drugą podczas zasysania.  Podejrzewam , że nawet wtedy łatwiej całość zaskoczy. Ewentualnie tę drugą załączyłbym wtedy  kiedy woda już popłynie . Mój sposób  startu zdawał egzamin przy jednej pompie.  Ale podejrzewam , że przy dwóch pójdzie nawet łatwiej.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Opublikowano
1 godzinę temu, jarek1969 napisał:

Od kilku lat namawialiście mnie aby cały sprzęt wygonić poza zbiornik.

Kupiłem tego badzewia sporo i teraz nie wiem jak to uruchomić aby czegoś na starcie nie spalić

Ja nie namawiałem ale ciekawi mnie dlaczego rezygnujesz z fluval 406 i tworzysz takiego potworka? Moglbys na wyjściu 406 dać trojnik i dać równolegle grzalke i lampę uv i np powonie to połączyć w jeden odplyw, jeżeli chcesz mieć mniej węży wewnątrz.

• Lubię to 1
Opublikowano

Skoro już się upierasz przy takim potworku to zrób 2 osobne tory: 2 wloty i 2 wyloty po obu stronach akwarium.

Na każdy tor jedno Multikani z pompą na wylocie. 

Zassij wodę od strony wylotu, aż pompa napełni się wodą i wtedy ja włącz. 

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, rafalniski napisał:

Skoro już się upierasz przy takim potworku to zrób 2 osobne tory: 2 wloty i 2 wyloty po obu stronach akwarium.

Na każdy tor jedno Multikani z pompą na wylocie. 

Zassij wodę od strony wylotu, aż pompa napełni się wodą i wtedy ja włącz. 

I to jest najlepsze rozwiązanie👍

Niby czemu mają służyć dwie pompy na jednej nitce? Czy to zwiększy przepływ..? Absolutnie nie. Ale już tak jak napisał @rafalniski dwie pompy na dwóch nitkach da Ci 2x1400 l/h

• Lubię to 1