Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomyśl też nad tym jak to będzie w ogóle wyglądało jak wepchniesz w tą wnękę akwarium. Czy to będzie wyglądało chociaż trochę ładnie czy zupełnie jak wciśnięty w kąt mebel który został przesunięty na czas mycia podłogi? 

Popieram pomysł @piotriola odnośnie modelu z kartonu. To takie trudne miejsce do aranżacji. Może się okazać, że wydasz na wszystko np 10tys.  i aspekty wizualne mogą być dalece niezadowalające. 

I później właśnie jakiekolwiek sprzątanie w akwarium może być wyzwaniem. 

Moje ryby panicznie boją się jakiegokolwiek patyczka, rurki , łopatki etc. Tylko ręcznie mogę grzebać w akwarium, a wtedy wyrywają mi włosy z ręki, gryzą w rękę, można je głaskać bez problemu i są zadowolone. 

Na pewno większy zbiornik będzie fajny, ale żeby było jak na niego patrzeć i jak w nim swobodnie pogrzebać. Powodzenia 

• Lubię to 2
Opublikowano

A może akwarium narożne? Nie wiem skąd dokładnie będzie na nie widok, ale chyba byłoby bardziej na wprost pomieszczenia. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko model z kartonu i przymiarka już konkretna. Ja przy decyzji co do wielkości zbiornika użyłem taśmy malarskiej, którą naklejałem na ścianę i w ten sposób miałem mniej więcej obraz akwarium. Karton natomiast to już makieta 3D i odda Ci w 100% wielkość i układ akwarium. Trochę będzie z tym zabawy, ale ja do dzisiaj żałuje, że tego nie zrobiłem bo straciłem na długości jakieś 5-10 cm, a w moim przypadku to dużo 🙂.

Inwestujesz dużo kasy i czasu, baniak będzie stał pewnie lata i raczej na inny szybko go nie wymienisz. Ja tak jak przedmówcy brałbym największy jaki będzie możliwy do wciśnięcia i obsługi. Oczywiście estetyka też jest ważna.

Co do kosztów wolałbym większy kosztem szkła OW. Ja mam przód i boki OW, natomiast jeżeli miałbym podobny dylemat co Ty wybrałbym rozmiar. W większym szkle wrzucisz więcej gatunków + większe możliwości aranżacji, a to da Ci większą paletę kolorów.

Zapytaj o wycenę u Myciaka, on używa szkła float z huty Guardian, które jest mniej zielone od szkła float Pilkingtona. Może wyjdzie taniej niż zwykłe float + przednia OW od Pilkingtona

Edytowane przez KapitanCzysty