Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taką sobie aranżację ułożyłem.

Zastanowię się jeszcze nad podłożem.

Bez podłoża jest dużo kryjówek dla narybku. Z podłożem będzie mniej. 

Kamienie są stabilne. Te Nero Ebano wręcz kleją się do siebie. Najmniej stabilny jest ten położony najwyżej.

Ka1.jpg

Ka2.jpg

Ka3.jpg

Ka4.jpg

Ka5.jpg

Ka6.jpg

Ka7.jpg

Opublikowano

Dziękuję za komentarz.

12 godzin temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

ten wysoko położony  kamień może polecieć kiedyś .

Chciałem nim zakryć wylot z filtra.

Wbrew pozorom ten kamień całkiem nieźle się trzyma, bo jest położony na innym dużym płaskim. Ale nic go nie dociska i można nim lekko gibać. Dla świętego spokoju mógłbym dokleić go silikonem.

Opublikowano

Ja mam trochę inne spostrzeżenie. Obawiam się, że stworzyłeś sobie z tych kamieni "prefiltr". Cyrkulacja naturalnie wymusi powrót wody w stronę gąbki, a tym samym większość "grubszych" zanieczyszczeń zostanie zatrzymana przez to gruzowisko i będzie tam zalegać. Moim zdaniem hamburg powinien być w całości odkryty, ewentualnie przysłonięty od przodu jednym dużym kamieniem jeśli dążysz do tego aby był niewidoczny.

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za komentarz. Właśnie na takie uwagi czekam.

Nie zależy mi na zakryciu Hamburga, dobrze zgrywa się z całością. Tylko ta rurka coś mi nie pasowała. Ale może niepotrzebnie?

Pomyślę też nad uszczupleniem i obniżeniem aranżacji. W ogóle jestem raczej minimalistą i wolałbym mniej kamieni niż więcej; ale w tym wypadku chodzi o Mbuna, więc wiadomo o co chodzi. Jest też całkiem prawdopodobne, że zdecyduję się na saulosarium, co powinno tylko pomóc w doborze odpowiedniego, skromniejszego ilościowo gruzowiska. 

Edytowane przez kazikx
próba korekty korektora
Opublikowano

Dziękuję.

Artykuł przeczytałem, nawet cały wątek, kiedy był jeszcze w brudnopisie.

Z czego wywnioskowałem, że dla Mbuna im mniejsze akwarium tym większe gruzowisko/tym więcej grot i kryjówek.

Tak się trochę niekorzystnie (wszelako nie poprawiajmy natury) składa, że dla non-Mbuna może być mniej kamieni, za to powinno być większe akwarium. Dla Mmuba odwrortnie, może być mniejsze akwarium, ale więcej kamieni. Nie składa się więc tak, że im mniejsze akwarium, tym mniej kamieni. I trzeba sobie z tym jakoś poradzić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poddaję ocenie wersję drugą aranżacji tworzonego biotopu.

Ąturaż jest planowany pod (oby!) Saulosarium.

Zeszlifowałem ostre krawędzie odłamków + wyciosałem z kamienia małe kliny, które wcisnąłem w newralgiczne miejsca pod większe kamienie; jeste teraz stabilnie lub przynajmniej w miarę stabilnie.

W stosunku do wersji pierwszej odchudziłem gruzowisko (co oczywiste na fotkach) + za radą Kolegów @TOMEKSIEDLCE i @Bartek_De przesunąłem układ w lewą stronę oraz udrożniłem cyrkulację wody likwidując potencjalny efekt preflitra.

w2a.jpg

w2b.jpg

w2c.jpg

w2d.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

+ Podłoże.

Z dobraniem do Nero Ebano miałem większy kłopot niż z wyborem samego kamienia. Natomiast w porzuconej wersji z otoczakami miał być żwir rzeczny i w tym wypadku dobór był łatwy oraz naturalny.

"Szukajcie a znajdziecie". Znalazłem na zasadzie: swój do swego, italskie do italskiego, Bardiglio do Nero Ebano.

Bardzo przyjemny w dotyku żwirek. Niezliczona ilość maleńkich otoczaków.

Mam też cały pojemnik kamyków zebranych na plaży. I te przyjemne w dotyku - długo i cierpliwie szlifowane przez żywioł. Wykorzystam je do rozrzucenia po podłożu.

Na koniec... Miałem również pomysł na wyłożenie całej podstawy akwarium łupkiem Nero Ebano, bez dodawania żwiru. Uznałem jednak, że to zbyt czasochłonne (przycinanie płyt pod wymiar akwarium) i kosztochłonne. Kupiłem nawet kawałek takiego łupka do przymiarki i całkiem fajnie to wyglądało.

podkład MK światło.jpg

kamyczki zebrane na plaży.jpg

kamyczki z plaży w MK.jpg

• Lubię to 4