Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te wyniki odnośnie parametrów wody sa lekko niepokojące. Brak NO3 w zbiorniku raczej wskazuje na brak zamkniętego cyklu azotowego nie wspaniała wodę. Jak długo funkcjonuje te akwa ?

Opublikowano
Te wyniki odnośnie parametrów wody sa lekko niepokojące. Brak NO3 w zbiorniku raczej wskazuje na brak zamkniętego cyklu azotowego nie wspaniała wodę. Jak długo funkcjonuje te akwa ?

Mówiłem to samo jednak mam nie panikować.... także NO3 mi się bardzo nie podoba.

Opublikowano

Test Sery jest OK jednak wynika z tego, ze twoja filtrcja zawodzi ( jaką ją masz ?) brak NO3 w wodzie jest niepokojący. Nawet Mars, który ma stała podmianę wody i czasami spocony budzi sie w nocy bo mial koszmar że NO3 doszło do 25 -ciu :mrgreen: ma je w akwarium na poziomie 15. Nie wierze wiec ze ty masz 0 ze względu na podmianę wody a raczej nie masz go dlatego, że masz NH4 co jest wysoce niepokojące. Bo moze cię pozbawić ryb.

Opublikowano

Teoretycznie OK. Jak czesto podmieniasz wodę ? Czy twoje ryby były wpuszczone nie za wcześnie ? Dziwne to wszystko ale jeśli naprawdę twój filtr nie funkcjomuje tak jak trzeba musisz tchnąć w niego życie. Wygląda na to że bakterie nie robią tego co trzeba. Czy czyścies już kubełek czy dziala od początku czy czasami nie czyścisz go gorąca woda i czy masz test NH4 ?

Opublikowano

Prędzej powiedział bym że źle przeprowadzone testy, lub błędny wynik.

Jeżeli NO3 było by 0 to wynik NO2 powinien być wysoki, bo jeżeli akwarium funkcjonuje już 3 miechy to nazbierało się troszkę kupek, a z wyników testu wynika że nie, natomiast możliwe jest aby i NO2 i NO3 w testach wykazywało 0 - w dużych akwariach i z hydroponiką, natomiast tutaj tego nie ma, nie ma również ani NO2 i 3 więc prędzej się spodziewam, że błędnie jest przeprowadzony któryś z testów.

Opublikowano

Chyba i NO2 nie musi być wysokie i być bliskie 0 gdy powróci do NH4 ... z tego co pamiętam to istnieje taka możliwość a reakcje są w pełniodwracalne:

NH4 → ← NO2 → ← NO3 ( hehe nie wiem jak dać te strzałki pod sobą ;) )

Poza tym aby z NH4 powstało NO2 muszą zadziałać mikroorganizmy których może nie być wtedy nie będzie miała miejsca reakcja odwrócona tylko brak reakcji.

Choć musze przyznać że mnie nigdy to nie dotknęło bo w źle wystartowanych zbiornikach jednak było zawsze 0 NO3 a NO2 dośc wysokie.