Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ile mógłbym ryb trzymać w takim zbiorniku? Załóżmy że byłoby to 1000l ale jakby się zwiększyło np. 2000l lub 3000l to jak wtedy liczy się ilość ryb i gatunków? Bo ogólnie obliczyłem ile miejsca mam to narazie tak 2 lub 3 metry ze spokojem w każdą stronę jest więc tyle mogłaby wynosić wielkość zbiornika docelowo.

I mam jeszcze jedno pytanie czy można jakieś ryby inne trzymać z mbunami? Np. Aulanocara albo jakieś non mbuna? Tylko żeby miały takie same wymagania co do pokarmu byłoby wtedy łatwiej. 

Rybami które chciałbym mieć napewno są saulosi i acei a reszte to bym musiał dobrać pod nie. Macie jakieś propozycje co do tego?

Opublikowano
8 godzin temu, Santo10 napisał:

Bo ogólnie obliczyłem ile miejsca mam to narazie tak 2 lub 3 metry ze spokojem w każdą stronę jest więc tyle mogłaby wynosić wielkość zbiornika docelowo.

Czyli dobrze rozumiem że mógł byś zrobić 3m x 3m? Dokładając do tego z półtora metra głębokości wychodzi Ci ponad 13 tysięcy litrów wody. To był by jeden z większych litraży w których trzyma się pyszczaki w Polsce.. w takim przypadku hulaj dusza z obsadą ;)

Piszesz że głównie chciał byś mbunę, nie oznacza to, że to będą małe ryby. Z mbuniakow do całkiem fajnych rozmiarów rosną na przykład Petrotilapie czy Labetropheus fuelleborni. 

• Lubię to 1
Opublikowano
13 godzin temu, Santo10 napisał:

A ile mógłbym ryb trzymać w takim zbiorniku?

Zakładając że będziesz miał połowę gatunków małej mbuny (np; saulosi) i połowę dużej (np; acei) to tak można założyć że średnio na jedną dorosłą sztukę niech przypada 25l, to tak pi razy drzwi, a i tak to będzie nadlitraż, czyli teoretycznie w 1000l by było przykładowo 20 dorosłych saulosi i 20 dorosłych acei, ale ludzie w 1000l często mają i dwa razy więcej ryb.

ilość ryb i gatunków?

Jeżeli chodzi o ilość gatunków to najlepiej żeby z każdego gatunku było po minimum 10 sztuk, może być znacznie więcej, nawet jeden gatunek w ogromnej ilości, to już zależy od Ciebie, ale najlepiej wielogatunkowo bo w tedy jest najbardziej różnorodnie i kolorowo.

I mam jeszcze jedno pytanie czy można jakieś ryby inne trzymać z mbunami? Np. Aulanocara albo jakieś non mbuna? Tylko żeby miały takie same wymagania co do pokarmu byłoby wtedy łatwiej. 

Można trzymać mbuna z non-mbuna, najlepiej jesli mbuna składa się z gatunków wszystkożernych i mięsożernych bo non-mbuna to prawie sami mięsożercy i rybożercy (predatory drapieżne), ale są też non-mbuna roślinożerne ale i tak są ''mniej'' roslinożerne niż mbuna.

Wśród mbun też są roślinożerne, wszystkożerne i mięsożerne.

Ale ludzie trzymają roślinożerną mbunę z mięsożerną non-mbuna i chyba nic wielkiego się nie dzieje.

Rybami które chciałbym mieć napewno są saulosi i acei a reszte to bym musiał dobrać pod nie. Macie jakieś propozycje co do tego?

A przejrzałeś stronę z gatunkami co Ci podałem ? Wszystko zależy jaki ostatecznie litraż wymyślisz, będzie można dopasować ilość ryb i gatunków.

Dlaczego tak się uparłeś na saulosi i acei? to nie są jakieś super ładne gatunki.

Opublikowano

Czyli rozumiem że najlepiej wpuścić ryby tak po dwa haremy tak 5-6 sztuk każdego gatunku? 

6 godzin temu, Mróz napisał:

Dokładając do tego z półtora metra głębokości wychodzi Ci ponad 13 tysięcy litrów wody. To był by jeden z większych litraży w których trzyma się pyszczaki w Polsce.. w takim przypadku hulaj dusza z obsadą ;) 

Czyli w takim zbiorniku np. 13.000l to ile ryb i gatunków mógłbym wpuścić? Bo chciałbym żeby było ładnie i kolorowo ale tak żeby był komfort dla ryb bez takiej przesadnej zupy rybnej. 

I jak niektórzy piszą że można łączyć mięsożerne z roślinożernymi to w przypadku takiego połączenia nie ma problemu z karmieniem? Jak to rozwiązać żeby każdy zjadł to co powinien a nie na odwrót? 

A uparłem się na saulosi i acei przez to że posiadam saulosi a acei widziałem kiedyś i były to pierwsze ryby które mi się spodobały i wtedy dowiedziałem się w ogóle o pyszczakach z malawi. 

A podobają mi się venustus i livingstonii co myślicie o tych rybach? Można je łączyć z saulosi i acei czy nie zabardzo? Biorąc pod uwagę że zbiornik byłby dość duży.

Opublikowano
7 minut temu, Santo10 napisał:

Czyli w takim zbiorniku np. 13.000l to ile ryb i gatunków mógłbym wpuścić? Bo chciałbym żeby było ładnie i kolorowo ale tak żeby był komfort dla ryb bez takiej przesadnej zupy rybnej. 

Do tego momentu czytałem ten wątek z rozbawieniem. Teraz zaczynam się bać... o ryby. No bo co do ludzi, to "śpiewać każdy może".

Rozumiem jeszcze ekstrawagancję typu akwarium w szklarni (choć nie wiem po co, może chodzi o inne wyobrażenie szklarni niż tej na róże czy pomidory), ale wybacz - ktoś, kto chce zakładać akwarium na milion litrów, nie będzie się pytał na forum o podręcznikowe zachowanie ryb.

• Lubię to 4
Opublikowano
35 minut temu, Santo10 napisał:

najlepiej wpuścić ryby tak po dwa haremy tak 5-6 sztuk każdego gatunku? 

Przy tak ogromnym litrażu niema znaczenia harem, przy mbunie wpuszczasz po co najmniej 10 sztuk i niema znaczenia proporcje płci, może być np; 8 samców i 2 samice, przy tak wielkim zbiorniku to niema znaczenia.

38 minut temu, Santo10 napisał:

Jak to rozwiązać żeby każdy zjadł to co powinien a nie na odwrót? 

Nie można tego rozwiązać, tylko w przypadku dużych drapieżników można je osobno karmić mięsem.

40 minut temu, Santo10 napisał:

venustus i livingstonii co myślicie o tych rybach?

To są drapieżniki, duże samce mogą zjeść małe samice saulosi i innych małych mbun.

Opublikowano
16 godzin temu, Santo10 napisał:

A ile mógłbym ryb trzymać w takim zbiorniku? Załóżmy że byłoby to 1000l ale jakby się zwiększyło np. 2000l lub 3000l to jak wtedy liczy się ilość ryb i gatunków?

Robisz zamieszanie w swoim temacie.  Najpierw pytasz o obsadę do oczka , potem okazuje się , że to nie będzie typowe oczko wodne a akwa w szklarni. Może tak być . Trzymasz zbiornik jaki chcesz i gdzie chcesz. Ale za chwilę zaczyna się jazda. Pytasz  o obsadę do akwa 1000 litrów  a może jednak do 2000 lub 3000 litrów.  Ale co tam.. a może jednak do 13 tyś. litrów ?

I  jak podpowiadający mają  podejść do tak postawionych pytań? Natomiast jeżeli chodzi o to jak się liczy ilość ryb i gatunków to nie ma na to matematycznego , jasno sprecyzowanego  przelicznika.  Tu się liczy zdrowy rozsądek. Oczywiście można się sugerować podobnymi obsadami w podobnych litrażach ale trzeba zachować wspomniany zdrowy rozsądek a wszystko dla komfortu trzymanych ryb.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Santo10 napisał:

A podobają mi się venustus i livingstonii co myślicie o tych rybach? Można je łączyć z saulosi i acei czy nie zabardzo? Biorąc pod uwagę że zbiornik byłby dość duży.

Nie łączyłbym drapieżników z małą Mbuna gdyż mogłoby to się skończyć dla tej drugiej. Uważam że w tak dużym zbiorniku powinieneś zastanowić się nad duża mbuną lub non mbuną. Taka na przykład  Placidochromisa phenochilus Mdoka jest moim zdaniem ładniejsza od acei. Tutaj praktycznie nie masz ograniczeń z obsadą więc masz duże pole do popisu. Jednaj na początek powinieneś trzymać się preferencji żywieniowych i agresji gdyż agresywną Mbuna może być utrapieniem dla spokojniejszej non mbuny. Obejrzyj takie strony jak

http://onzemalawicichliden.eu/Bestanden vissendatabase eng/vissendatabase eng.html

http://www.malawi.si/Malawi/index.html

http://www.malawi-dream.info/

@Tomasz78 akurat ilość samic w stosunku do liczby samców nawet w takim litrażu ma znaczenie bo w pewnym momencie  może kolega zauważyć brak samic. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano
22 minuty temu, Bezprym napisał:

akurat ilość samic w stosunku do liczby samców nawet w takim litrażu ma znaczenie bo w pewnym momencie  może kolega zauważyć brak samic.

Teleportują się na inną planetę? 

W dużych zbiornikach nie jest ważna większa ilość samic, może być po połowie i będzie ok, tak jak w naturalnym środowisku jest.