Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem w wyborze filtra i potrzebuje waszego zdania. Mam akwarium 200x50x50 i od roku mam dwa kubełki 1200l/h i 1400l/h oraz turbo 2000 na parametry nie mogę narzekać ponieważ no3 po 2 tygodniach mam na poziomie 20 woda jest kryształ przez 2m wody można książkę czytać :) ale teraz przy tych cenach prądu chciałbym wymieć te trzy filtry na jeden i nie wiem czy lepiej wybrać filtr kasetowy na pompie dcp 3000l/h albo wybrać kubełek Juvala FX6 ? Może ktoś ma jakieś swoje opinie i mógłby mi doradzić ?

Opublikowano (edytowane)

Taniej wyjdzie Ci kaseciak na pompie dcp 5000. Ma ale na pompie Aqua Nova N-RMC 4000 i nie zamieniłbym go na żaden kubełek. 

Edytowane przez Bezprym
  • Dziękuję 1
Opublikowano
15 minut temu, Bezprym napisał:

Taniej wyjdzie Ci kaseciak na pompie dcp 5000. Ma ale na pompie Aqua Nova N-RMC 4000 i nie zamieniłbym go na żaden kubełek. 

Cenowo podobne może FX6 o trochę drożej wychodzi ale dużej różnicy nie ma i właśnie który filtr lepiej by sobie dał radę. Masz może jakieś zdjęcia swojego kaseciaka jak to wygląda w akwarium ? 

Opublikowano

Mam jeszcze stara wersję teraz w sieci krąży wersja bardziej płaska. Ogólnie na pompie dcp możesz ustawić większy przeplyw, którego żaden kubełek ci nie da. Świetnie sprawdza się też Filtracja w module na podobnej pompie, możesz sobie wtedy zrobić hydroponikę 

IMG_20220529_161542.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja u siebie mam dwa Jebao DCP-3000. Dla mnie pompa potwór i cicha. Oba mam ustawione na minimalny procent jaki się da czyli 30% - co daje między 9, a 10 W prądu.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1