Skocz do zawartości

Woda z akwarium do podlewania warzyw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o podlewaniu warzyw takich typu: pomidor, rzodkiewka, papryka, rzodkiew, szczypiorek, pietruszka, sałata a także owocowe jak arbuz czy melon wodą z akwarium? Jest to "zdrowe" ? Mam takie rośliny na tarasie, rosną w prostej linii średnio 5m tuż obok akwarium. Na dniach chciałbym podmienić wodę, ale szkoda jakieś 200-250 litrów wylać do kanalizacji. A co roku mam tych warzyw coraz więcej :) A to tylko na tarasie :)

Wiem, że ogólnie kwiatki się ucieszą z takiej wody, ale mam tu na myśli rośliny, które będę jadł. 

Jakoś tak dziwnie, że jak używam krowi, kurzy czy koński obornik to nie widzę problemu. Natomiast woda z kupkami ryb nie przemawia do mnie jakoś. 

Męczące jest noszenie wiaderek z wodą, a na sam taras nie podłączyłem jeszcze ujęcia wody. A tu wystarczy wąż puścić na zewnątrz do baniaka, wiaderek itp. Będę miał fajny zapas. 

Z pewnością takie rośliny, które długo rosną jak np arbuz czy jakiś ziemniak to inna sprawa niż sałata czy rzodkiewka. 

Oczywiście uwzględniam to, że jakbym stosował lekarstwa w akwarium to lepiej nie lać tym po szczypiorku. 

Poza zwykłymi wkładami mam tylko Purigen i jakieś granulki na fosforany. 

Myślę też czy pH wody lub jej inne "malawisjkie" parametry nie wpłyną niekorzystnie na warzywa. Albo jak dodaję sól? 

Ktoś z Was powie coś mądrego na ten temat? Na pewno ktoś z Was ma chociaż szczypiorek na parapecie albo kiełki :)

Jeśli to nie ten dział to proszę o korektę. 

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

Ogólnie to takie rozwiązanie jest stosowane w ogrodach aquaponicznych nawet na szeroką skalę. Warzywa rosną na dryfujących na wodzie styropianowych tackach, a woda krąży w obiegu gdzie w zbiornikach żyją ryby, np. karpie. I to bez grama ziemi. 

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pikczer napisał:

...Jakoś tak dziwnie, że jak używam krowi, kurzy czy koński obornik to nie widzę problemu. Natomiast woda z kupkami ryb nie przemawia do mnie jakoś....

Fakt, dziwne. 😉
W sumie wolę podlać marchewkę wodą z baniaka, niż obsypywać krowim łajnem.
A kwiaty rosną po tej wodzie jak szalone.👍
Pzdr. Rysiek

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

To mnie przekonaliscie :) Teraz wieczorem podlałem wszystkie rośliny wodą z akwarium :) Poszło też w dynie, cukinie i ogórki :) Zobaczymy czy rano wystrzelą :) A Żona do mnie: " jaka czysta woda, lepsza jak z kranu" :) Ale zapach inny :)

• Lubię to 1