Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem :)

Zamówiłem niedawno nowy, większy baniak 150x60x60 z optiwhite 19mm. Mam jakieś 2-3 miesiące, żeby ogarnąć filtrację do tego akwarium. Wiem, że na pewno będę potrzebował 2 dużych kubłów. Na chwilę obecną biorę pod uwagę, któryś z poniższych zestawów lub kombinację tych filtrów:

- 2x Eheim 2080

https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/eheim-professionel-3-2080-2080010-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-maks-1200l-832

- 2x Eheim 5e 700

https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/eheim-professionel-3e-2078-2078010-elektroniczny-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-300-700l-837

- 2x Eheim 2260

https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/eheim-classic-2260-2260010-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-300-1500l-814

- 2x Oase biomaster thermo 850

https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/oase-biomaster-thermo-850-filtr-zewnetrzny-z-grzalka-do-akwarium-850l?gclid=Cj0KCQjwyMiTBhDKARIsAAJ-9VuOXZu-rnubCOJgHDVwVq7NeqcxF66z18yLSboL_30IDHjwWE_a9o4aAg0AEALw_wcB

To sporo kasy i nie chciałbym wtopić. Z żadnego z powyżej wymienionych nie korzystałem. Miałem jednak kilka eheimów z serii classic i starszych professionel i nigdy nie było z nimi problemów. Kusi mnie jednak ten Oase z uwagi na patent z prefiltrem i wbudowaną grzałkę. Naczytałem się jednak opinii, że jego pompa potrafi być głośna, zapowietrzać filtr i nie grzeszy kulturą pracy…

Przechodząc do tematu przyszło mi do głowy, żeby zakupić 1 sztukę Oase thermo 850 i do tego, używanego eheima 2080 lub 2260. Można w handlu czasem spotkać egzemplarze w małych pieniądzach np. z uszkodzoną pompą. Do tego dokupiłbym pompę JEBAO MDC 6000:

https://erybka.pl/product-pol-24578-Jebao-MDC-6000.html

Pompa ta chwalona jest za cichą pracę i ogólną kulturę działania. Kontrolowana przez wifi, funkcja FEED i temu podobne bajery ;) Pomyślałem, że podłączyłbym ją za kubłami jako zewnętrzną pompę do obu tych filtrów poprzez trójnik. W Oase nie korzystałbym ze zintegrowanej pompy filtra a jedynie z grzałki. Za pompą rozdzieliłbym też strumień na 2 wyloty. Przypuszczam, że taka pompa (ewentualnie model większa) na 50-60% mocy miała by przepływ zdecydowanie lepszy niż 2 wymienione kubły razem wzięte. Do tego możliwość pełnej kontroli... 

Macie jakieś doświadczenie albo przemyślenia w tej materii? Przewidujecie jakieś problemy takiego układu?

Na marginesie, kaseciaka miałem i chcę teraz spróbować czegoś innego. Z sumpami mam doświadczenie zerowe ;)

Opublikowano

Witam, ja chętnie dowiem się jak działa taki miks z pompą. Mam u siebie w podobnej wielkości zbiorniku fluval fx6, który jest głośny. Też mi po głowie chodzi takie coś. Tylko nie wiem czy to ma sens zarówno z jednym jak i z dwoma filtrami. A jeśli jeden zapcha się mocniej a drugi słabiej? Przez jeden może później woda lecieć bardzo mocno a przez drugi ledwo, ledwo. 

Jako punkt odniesienia mam u siebie fx6 jako mechanik a JBL e1502 jako biolog. Ten drugi jest fajny, cichy. Fluval ma kopa ale głośny jest. 

A te eheimy z pewnością będą też dobrym wyborem. Kwestia budżetu.

U mnie przy tych dwóch filtrach zrezygnowałem z grzałki, temperatura jest stabilna i przyzwoita. Weź to też pod uwagę. 

Opublikowano

Oase ma wbudowany prefiltr a w przypadku innego kubła wystarczyłoby zamontować prefiltr zewnętrzny. Regularne czyszczenie prefiltrów 1-2 w miesiącu nie pozwoliłoby zapchać się kubłom i mogłyby pracować bez otwierania miesiącami.

Opublikowano

1. Pompy w kubełkach to technologiczna przepaść w stosunku do stałoprądowych np. ta Jebao czy do CO. W kubłach głośniejsze i marnują energię. Zdecydowanie dobry pomysł!

2. Może zamiast 2 kubełków bez napędu 1 większy ?

Zobacz tutaj :

Ja zrobiłem w końcu zewnętrzny panel, ale @bojack ma jebao + filtr do oczka.

3. Grzałka może być zbędna... Ja nie mam. Zależy od temperatury w pomieszczeniu w zimie.

4. Możliwości kontroli przydają się, aż ustawisz tak, że będzie dobrze działało. Potem już nie potrzebna.

5. Jeśli zrezygnujesz z filtracji mechanicznej, filtr może przez lata nie wymagać obsługi. Biofilm bakteryjny na medium filtracyjnym (w dojrzałym filtrze) wyklaruje wodę lepiej niż jakakolwiek filtracja mechaniczna. Tutaj prefiltr zbędny.

6. Problemy jakie widzę  to szczelność połączeń, sztywność węży , ilość miejsca w szafce, zawory odcinające do czyszczenia (lub ich brak)  itd. Techniczne. W gotowym kubełku masz w miarę bezpieczne rozwiązanie, które od razu działa.

7. Wydajność pompy może być ograniczona szerokością węży.

8. Kubeł od 2260 (18l) wypełniony K1 ogarnie sporą obsadę i da duży przepływ (na jebao). Wystarczy :)

9.  Rozważ jeszcze filtrację w modułach.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak z innej beczki. Można wiedzieć kto polecił Ci tak grube szkło na to akwarium? Przecież przy tej grubości i jeszcze optiwhite przepłacasz kupę kasy 🤔 12mm jest wystarczające...

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, triamond napisał:

1. Pompy w kubełkach to technologiczna przepaść w stosunku do stałoprądowych np. ta Jebao czy do CO. W kubłach głośniejsze i marnują energię. Zdecydowanie dobry pomysł!

2. Może zamiast 2 kubełków bez napędu 1 większy ?

Zobacz tutaj :

Ja zrobiłem w końcu zewnętrzny panel, ale @bojack ma jebao + filtr do oczka.

3. Grzałka może być zbędna... Ja nie mam. Zależy od temperatury w pomieszczeniu w zimie.

4. Możliwości kontroli przydają się, aż ustawisz tak, że będzie dobrze działało. Potem już nie potrzebna.

5. Jeśli zrezygnujesz z filtracji mechanicznej, filtr może przez lata nie wymagać obsługi. Biofilm bakteryjny na medium filtracyjnym (w dojrzałym filtrze) wyklaruje wodę lepiej niż jakakolwiek filtracja mechaniczna. Tutaj prefiltr zbędny.

6. Problemy jakie widzę  to szczelność połączeń, sztywność węży , ilość miejsca w szafce, zawory odcinające do czyszczenia (lub ich brak)  itd. Techniczne. W gotowym kubełku masz w miarę bezpieczne rozwiązanie, które od razu działa.

7. Wydajność pompy może być ograniczona szerokością węży.

8. Kubeł od 2260 (18l) wypełniony K1 ogarnie sporą obsadę i da duży przepływ (na jebao). Wystarczy :)

9.  Rozważ jeszcze filtrację w modułach.

Tak, żeby jeszcze uzupełnić mój temat bo to w sumie ważne ;) to... będzie to akwarium roślinne. Siedziałem kilka lat w malawce i na forum jestem sporo lat. Uważam je za jedno z niewielu sensownych, które pozostały i dlatego tu piszę :) Technika w roślinnym czy w Malawi jest mocno zbliżona...

Dzięki triamond za sugestie:

ad. 1 - zgadzam się, stąd ten pomysł...

ad. 2 - rozważam taką opcję i powoli się do niej skłaniam

ad. 3 - skrycie na to liczę ;), jeśli zaistnieje potrzeba to dołożę ewentualnie grzałkę przepływową na bypassie za pompą

ad. 5 - tu jest właśnie jedna z różnic pomiędzy roślinnym i malawi. W roślinnym nie można dopuścić do zbytniego odkładania się organiki w kuble bo jest to prosta droga do glonów (zwłaszcza krasnorostów), w malawi glony nie są aż tak uciążliwe. W związku z tym prefiltr musi być, ewentualnie nawet 2

ad. 6,7,8 - czytałem Twój wątek o filtrze, jest bardzo interesujący. Nie wiem czemu, pewnie to bezpodstawne, ale jakoś mam pewne obawy jeśli chodzi o szczelność chińskich kubłów. Wydaje mi się, że najsensowniejszy może być tu kubeł 2260, zwłaszcza, że jest on konstrukcyjnie przystosowany do montażu na nim pompy. Solidność tego "wiadra" i sposób mocowania dekla przemawia do mnie ;)

Edytowane przez apper
Opublikowano
41 minut temu, Robson79 napisał:

Tak z innej beczki. Można wiedzieć kto polecił Ci tak grube szkło na to akwarium? Przecież przy tej grubości i jeszcze optiwhite przepłacasz kupę kasy 🤔 12mm jest wystarczające...

Tak jak pisałem powyżej będzie to odkryty zbiornik roślinny z podwieszana lampą. Z uwagi na to wzmocnienia odpadają... Wystarczyłoby pewnie 15mm, ale pewien znany wykonawca zaproponował mi 19mm w cenie niższej niż 15mm, nie mogłem się nie zgodzić :) Facet znany i na tym forum z rewelacyjnej jakości zbiorników więc liczę, że akwarium otrze się o ideał wykonania nawet przy moich wysokich w tej kwestii wymaganiach ;) Nie omieszkam przedstawić na forum zbiornika jak już do mnie trafi.

• Lubię to 1
Opublikowano

Odpowiednio duży filtr rozłoży organikę (DOC). Taka jego rola. Czyszczenie prefiltra to usuwanie części DOC z systemu zanim zostanie zmineralizowane. Obniży to trochę azotany (do kilkunastu  %) i fosforany (do max 50%) w zależności od częstotliwości czyszczenia. Czy jest o co walczyć, to już zależy od koncepcji nawożenia (podłoże, czy woda) i czy będziesz nawoził fosforanami. W roślinnym widzę większy problem z prefiltrem, bo łatwiej się będzie zapychał przez ścinki roślin po cięciu lub rozkładające się fragmenty obumarłych liści. Jeśli będzie, to warto, żeby był dobrze dostępny no i żeby miał większą powierzchnię  wlotową, bo inaczej może generować syzyfową pracę z czyszczeniem i ograniczać przepływ.

Opublikowano

Zgadza się, rozłoży, ale to proces, który trwa określony czas. Zanim do tego dojdzie organika pobudza glony. Wolę się jej regularnie pozbyć, na ile to możliwe, poprzez prefiltry.