Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

jak już wspomniałem we wcześniejszym poście mam na imię Przemek, jestem z Przemyśla. Moje doświadczenie z akwarystyką to nie licząc lat młodzieńczych, 3 lata akwarium roślinnego. Początkowo było to Rio 125l, po roku Rio 240l. Zdecydowałem się na obsadę dwóch gatunków mbuna Cynotilapia zebroides Jalo Reef oraz Labidochromis Caeruleus Yellow w ilości po 13 sztuk. Docelowo ma być 2+5. Ze względu na różne wymagania żywieniowe zaopatrzyłem się w następujące pokarmy:  HS/O.S.I. Cichlid pellets S, Hikari Vibra Bites, Tropical Pro Defence XXS, Hikari Cichld Gold Sinking Mini, Naturefood Premium Cichlid Plant S, Naturefood Premium Cichlid S oraz Tropical Spirulina Super Forte 36%. Muszę jeszcze kupić mrożonego cyklopa/oczlika. Akwarium wystartowało dokładnie 13.03.2022 i przeszło cykl azotowy dnia 23.03.2022 (start na brudnej gąbce z dojrzałego zbiornika, 30% wody dojrzałej oraz bakterie Seachem zgodnie z zaleceniami producenta). Od dnia 30.03.2022 obsada pływa w akwarium. 

Zbiornik: Juwel Rio 240l z szafką + lampa Juwel HeliaLux Spectrum 1200 (60W)
Dekoracja: serpentynit zielony 75kg, piasek kwarcowy naturalny 0,8-1,2 20kg, tło strukturalne Back To Nature Slim Line
Filtr: IKOLA 600 Maxx (koszyk ceramiki reszta gąbki) + prefilter Eheim. 
Falownik: Jebao MLW-10

Ryby kupiłem przez internet (niestety nie miałem innej możliwości) od http://www.tanganikamalawi.pl/ . Trafiłem na Pana Dariusza przez to forum, i z czystym sumieniem mogę go polecić. Ryby były dobrze zapakowane i dotarły w świetnej kondycji. 

Filmik nagrałem w dniu wpuszczenia ryb, a zdjęcie jest aktualne - jak widać przybyło trochę glonów. Muszę jeszcze dolać wody do akwarium bo wyparowała jak dojrzewało w 30°. 

IMG_8133.jpg

Edytowane przez przejot
  • Lubię to 4