Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze możesz zostawić któryś z filtrów. Zobaczysz jak się będą sprawy miały. Ale na pewno wiesz, że póki ryby dość małe to te filtry dadzą radę a za pół roku czy później może to wszystko być trochę za słabe. Ale nie musi.

Opublikowano

Temat zamknięty . Kupiłem Ikole 600max i cylkulator sunsun jvp-130 2000-4000l/h . I myślę czy nie zostawię fluvala u4 jako mechanika . A co wsadzić do kubełka jeśli to ma być biolog ceramike i gabki  ?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Fokus napisał:

A co wsadzić do kubełka jeśli to ma być biolog ceramike i gabki  ?

Cokolwiek zrobisz będzie OK. Możesz nawet zapełnić tylko jeden kosz  np. ceramiką a reszta puste i też będzie OK. Możesz dać ceramikę i gąbki.  Biologia będzie śmigać .

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Opublikowano (edytowane)

Panowie tylko się nie śmiejcie przejąłem  się to filtracja i kurczę powiem tak w tamtych akwariach nie mam takiej rozkminy z filtracja jak w malawi .. Zrobiłem rysunek zanim filtr przyjdzie czy tak może być to rozstawione ? czy cos zmienić . Sory nie mój program do rysunków  :) pracuje w bardziej przystępnych :) Jak cos nie jasne pytać .

Ps.pomyliłem wlot z wylotem w ikoli 600

zrzut ekranu.png

Edytowane przez Fokus
Opublikowano

Nie wiem gdzie i jak stoi akwarium bo brak zdjęć, ale ryby będą często ustawiały się pod prąd. Będą sobie nieraz tak "dryfować". Teraz zobacz w którą stronę będzie się kręcić woda. Możesz ocenić czy będziesz oglądać ich pyszczki czy tyłki :) Co kto lubi, można zawsze odwrócić obieg wody. 

Ja mam np akwarium w lewym rogu pokoju i z tego schowanego rogu wychodzi najmocniejszy prąd w prawo i woda zataczając koło sprawia że widzę głównie pyszczki ;)

A resztę już w trakcie, sobie i tak wiele razy poprzestawiasz.

Opublikowano (edytowane)

Akwarium stoi tak jak u cb w lewym rogu pokoju . Jak wrócę z pracy to zrobię rysunek albo zdjęcie .

Mam jeszcze pytanie co do filtrów .

Czy mogę wyciągnąć z fluval u 4 ceramikę która tam jest i wsadzić do ikoli i zasypać nowym a w fluvalu zamiast ceramiki wstawić gąbkę czy nie kombinować ? A z aqela ściągnąć gąbkę i założyć na wlot ikoli ?

I jeszcze jedno wraz z filtrem przyjdzie mi w gratisie zeolit mogę go wsypać w któryś kosz czy to nie ma sensu w Malawi ?

Edytowane przez Fokus
Opublikowano
5 minut temu, Fokus napisał:

I jeszcze jedno wraz z filtrem przyjdzie mi w gratisie zeolit mogę go wsypać w któryś kosz czy to nie ma sensu w Malawi

W momencie startu akwa zeolit jest zbędny. Zamiast niego lepiej dać nawet najtańszą ceramikę lub gąbki. 

• Lubię to 1
Opublikowano
54 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał:

W momencie startu akwa zeolit jest zbędny. Zamiast niego lepiej dać nawet najtańszą ceramikę lub gąbki. 

Dokładnie :) A ja zeolit mimo wszystko wykorzystałem. Dalem Córce do zabawy w piaskownicy :) Robi "obiadki i desery" z niego :) Do żadnego filtra nigdy go nie włożyłem mimo iż też wiele razy do czegoś był gratis.

Opublikowano (edytowane)

A co zrobić c ta ceramika i gąbka jak napisałem wyżej ? Jest sens czy zostawić jak jest 

Edytowane przez Fokus