Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam . Posiadam akwarium które aktualnie dojrzewa sobie . Mam pytanie odnośnie filtracji .

Jest to akwarium  240 l 120/40/50 

Na tą chwilę obsługują go filtry fluval u4 i aqua szut turbo 750 n . I teraz moje pytania .

Czy to wystarczy bo wydaje mi się że nie  dlatego chce zmienić jeden filtr (co sądzicie ?)

Jeśli wymiana to na co i za co kubełek wstawić ?

Mój budżet to około 500 zł (macie cos sprawdzonego w tej cenie ?)

I teraz jeśli kupię to jak nie zepsuć biologia w akwarium bo nowy filtr będzie czysty ...

Dodam że akwarium dojrzewa od 04.03 ... A rybki mam zamówione na koniec miesiąca ...

Dziękuję za pomoc 

Edytowane przez Fokus
Opublikowano (edytowane)

Witam, w różnorodności filtrów nie mam wielkiego doświadczenia, ale miałem kilka modeli JBL. Fajnie działają. Do tego akwarium można wstawić np JBL e1502. Poza budżetem, ale czasami może jakaś promocja się znajdzie. Miałem w rękach przez parę miesięcy IKola 400max. Fajny, ale poleciłbym mocniejszy czyli Ikola 600max. Mam też u siebie fluval fx6, ale też poza budżetem jest. Wszystko by posprzątał. 

Dawno temu miałem Tetre, ale ciągle przeciekał. A z innymi nie mam doświadczenia.

A co do przesiadki na inny filtr to teoretycznie najlepiej by było jakbyś nowy filtr uruchomił np na miesiąc lub dłużej wspólnie ze starymi. 

Wszystkie razem by pracowały. Bakterie na spokojnie by się zadomowiły w nowym filtrze a dopiero wtedy bym zdemontował stary filtr. W międzyczasie bym dodał ze dwie dobre dawki bakterii. Nie zaszkodzi a trochę przyspieszy proces. 

A co do tego co miałoby zostać to ja osobiście bym te oba wewnętrzne wywalił a zamiast nich wstawił cyrkulator. Więcej miejsca będzie, mniej gratów. 

Na pewno inni coś mądrzejszego doradzą :)

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

No tak tylko cyrkulator to kolejne 500 zł 

20 minut temu, Pikczer napisał:

A co do tego co miałoby zostać to ja osobiście bym te oba wewnętrzne wywalił a zamiast nich wstawił cyrkulator. Więcej miejsca będzie, mniej gratów. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Fokus napisał:

No tak tylko cyrkulator to kolejne 500 zł 

A koniecznie musi być aż za 500zl cyrkulator? Z wieloma bajerami absolutnie aż tyle nie musi kosztować. A nie może być taki za 50zl czy za 150zl już zauważalnie lepszy? 

Taki da radę pchać wodę 

https://allegro.pl/oferta/falownik-jvp-120-cyrkulator-do-akwarium-3000l-h-7911631525

A tu masz ładniejszy

https://allegro.pl/oferta/aquael-reef-circulator-2500-pompa-cyrkulacyjna-10818032732

Jak poszukasz to i taniej się znajdzie. 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano

Namówiles mnie zamiast aqela kupię cyrkulator tak do 100 zł . Widzisz bo gdzie nie pytam to wszyscy mówią kup jebao a on kosztuje kupę kaski . Co do fx6 mam go w 360 z paletkami i wydaje mi się że tam jest za duży 😉 ale rozumiem tu musi być duża nadfiltracja ale koszt 1000 zł poraz drugi nie nie uciagne .... Tym bardziej że mam trzy akwaria ... 

Nic trzeba szukać czegoś dalej i taniej 😉

Opublikowano

Na allegro jest ostatnio sporo licytacji z fx4 i fx6. Jest szansa że udałoby Ci się wyrwać których z nich poniżej 500 zł. Szukaj takich ofert gdzie można zwrócić towar wtedy dużo nie ryzykujesz.

Opublikowano

Dokładnie, z tymi licytacjami to nieraz można coś fajnego złapać. Np niedawno zagapilem się a poszedł niedrogo JBL e1902. Chyba grubo poniżej 400zl, używany ale zdrowy. 

Tyle akwariów... fajnie :)

Ile pracy... 

Opublikowano

tylko ja boje się używek raz już tak kupiłem to po miesiącu mi się rozsypał 

zastanawiam się nad SunSun HW-303A 1400l/h 35 w a  Ikola maxx 600 albo Hw 304a  2000l/h  albo Aqua Nova NCF-1500  chodz te nazwy nic mi nie mowia 

Opublikowano
Godzinę temu, Fokus napisał:

Ikola maxx 600

Ten filtr mam i polecam jako biolog.  Warto o nim poczytać w poniższym temacie :

Godzinę temu, Fokus napisał:

Aqua Nova NCF-1500

Używałem. Mam w piwnicy jako rezerwę.  Odradzam. Jedyny jego plus to tani serwis i na tym się kończy. Może to zbyt subiektywna opinia ale niestety powtarzana przez wielu kolegów. Odradzam.

Opublikowano
1 minutę temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Ten filtr mam i polecam jako biolog.  

Wiem czytałem cały temat . I wiele innych aż zgupłem od nadmiaru wiedzy . Chyba postawie na tą Ikole 600 tyle czy ona sama sprawdzi się jako biolog i mechanik ? chyba ze zostawię któryś z moich filtrów  jeszcze dokupię cyrkulator taki który znalazł @Pikczer . Tez czytałem o tych Nova ze strasznie ciekną zaworki . Myslałem o tym chinskim jeszcze ale tez zszedł na bok jakos brak przekonania . A Ikola po za jednym tematem co ciekla nie widze zeby były z nia problemy no i jeszcze pobór prądu w  miarę 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.