Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :D 

Zaczynam planować od dłuższego czasu akwarium malawi, akwarystyką zajmuję się już z rok i 6 miesięcy, aktualnie mam dwa akwaria ogólne. 

Na strychu leży nie używany akwarium profilowane 210L, długość 120cm, szerokość boczna 30cm, a na środku 40cm, wysokość 50cm, do tego jest pokrywa, kiedyś kiedyś dawno to akwarium było używany i postanowiłem teraz je jakoś ponownie uruchomić, i mam parę pytań.

1. Czy takie akwarium o takich wymiarach będzie dobre na start?

2.Mam filtr eheim proffesional II 2026 - muszę mu dokupić wirnik i parę uszczelek, czy taki filtr wyrobi w takim akwarium i będzie wystarczający?

3.Parametry wody kranowej: Gh 18, Kh 13, pH koło 7,5 albo i wyżej ale niestety skala nie pozwala mi zmierzyć wyżej - parametry będą dobre?

4.Oświetlenie - koniecznie chce mieć pokrywę nad tym akwarium i nie wiem co wybrać, czy paski, czy świetlówki, czy coś innego?

Reszta typu piasek, kamienie itp itp już doczytam na forum lub gdzieś na internecie, tylko chciałem zadać te parę pytań bo nie jestem pewny czy będzie wszystko okej.

Opublikowano

1. Przy odpowiednio dobranej obsadzie nadaje się pod malawi, ale zawsze warto wybrać większe.

2. Jeżeli ten filtr ma przepływ 950 l/h to będzie za słaby, zamiast go reanimować kup np. kup Ikolę maxx 600 opisy tego filtra są na forum.

3. Woda nadaje się bez problemu.

4. Zdecydowanie LED, są gotowe świetlówki pod pokrywę najtańsze np. Happet AquaLED biała w cenie 30-40 zł. Jak się nie spodoba to zawsze można wymienić na coś droższego. Jeżeli chcesz efekt oświetlenia punktowego to weź krótką świetlówkę albo reflektorek.

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 15.03.2022 o 19:43, cichy33 napisał:

4.Oświetlenie - koniecznie chce mieć pokrywę nad tym akwarium i nie wiem co wybrać, czy paski, czy świetlówki, czy coś innego?

Cokolwiek wybierzesz będzie OK. To tylko kwestia tego aby oświetlenie nie przekłamywało barw ryb a tylko je podkreślało. Reszta zależy od przeznaczonych funduszy i ewentualnie Twoich zdolności manualnych abyś sobie sam coś zbudował. Ja do tej pory stosowałem świetlówki(ę) Hagen Power Glo. Ale w związku ze zmianą biotopu za radą kolegi Przemka @Przemas1303 bo ma coś takiego i używa i jest bardzo zadowolony, wczoraj zamówiłem tę najdłuższą. Widziałem jego filmik i jestem po wrażeniem. Biorąc pod uwagę cenę do możliwości  warto się nad tym zastanowić. Poniżej link .  Bartku @Bartek_De nie jest to reklama firmy a po prostu link mający ułatwić ewentualny wybór oświetlenia.

https://www.invital.pl/oswietlenie-led-akwaria/invital-led-dzienne-i-nocne-oswietlenie-11-4w-50cm?gclid=Cj0KCQjwz7uRBhDRARIsAFqjull1BrcpTOt3WmU5n4j9pDkC8wNlEWRTrmzV25dqbcQywHMJT6XrYvcaAubMEALw_wcB&fbclid=IwAR3QRninNNXDmNntxcHqvCTWgtSjFnhkrcRKwvPCC1ya4YCAYSG9_WVM3RI

W linku poniżej masz temat Andrzeja @egon44  opisujący jak zrobić naprawdę tanio  super oświetlenie. Koszt takiego oświetlenia na 20 modułów to 74 zł z wysyłkami.  Moduły i zasilacz kupisz u jednego sprzedającego a ściemniacz u innego.  W linku masz opisany krok po kroku.

@Bartek_De Bartku..połącz te moje post. Dziękuję:) 

• Lubię to 3