Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 200 l, długość 120 cm. Filtr JBL 700 jako biologiczny, Aquel 500 jako mechaniczno-biologiczny. Chcę wymienić tego Aquela na coś mocniejszego, co też mocno poruszy wodę, bo ten JBL jest trochę jak dla mnie za słaby. Co polecacie z wydajnych i cichych? 

Opublikowano
3 godziny temu, DominikP napisał:

Aquel 500 jako mechaniczno-biologiczny.

Zamiast 500 możesz  dać AC ( Aquael Cyrkulator ) 2000. Czyli jest to prawie to samo co filtr ale bez modułu. Do tego tylko gąbkę i masz mechanika z dużym przepływem i spokojnie Ci wystarczy. Gdyby była ta pompa zbyt silna to ma regulację przepływu. Ja mam tak zrobione w 720  litrach i jest OK.

Opublikowano (edytowane)

@DominikP Taką mniej więcej jak na zdjęciu. Czyli 10-15 ppi.  Rozmiar mniej więcej 9x6 cm. Kształt obojętny. Kiedyś stosowałem bardziej gęstą a le jednak polecam i wolę 10-15 ppi. Możesz też zastosować do tej pompy prefiltr Eheim jak na zdjęciu. Pasuje idealnie do tej pompy i też tak mam. Kiedyś stosowałem zamiast oryginalnych gąbek watę akwarystyczną JBL w 100% syntetyczną co jest ważne bo potem nie "pyli". Ale wróciłem do oryginalnych gąbek. W każdym bądź razie bardzo to polecam.

gggggg.png

Zdjęcie  gąbki z netu.

Zdjęcie i opis prefiltra  mojego autorstwa . Można znaleźć też w naszej galerii.

Obra.jpg

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
21 hours ago, Andrzej Głuszyca said:

Zdjęcie i opis prefiltra  mojego autorstwa

Super rysunek!!! A jakbyś dodał wymiary gąbek, to się nie obrazimy😉.

Opublikowano

Cichy Aquael Turbo 2000 to pojęcie względne ;]. Co do gąbki zależy co chcesz uzyskać. Ta gąbka 10-15 po założeniu na wlot FX6 u mnie nic nie zatrzymywała, wszystko przez nią przelatywało. Przy Turbo 2000 było lepiej. Niemniej drobniejsze lepiej i szybciej wyłapują minus trzeba szybciej czyścić ( po prostu widzę ile syfu wyciskam z "grubej i "cienkiej"). Jak chcesz wyklarować wodę to dajesz kawałek szmatki z mikrofibry i czyścisz co 2-3 godziny - tak w kilka godzin zlikwidowałem zakwit wody.

Jeśli chcesz by mechanik robił Ci ruch wody i wymiatał osad to lepsza będzie 10-15 bo nie stłumi przepływu a coś tam wyłapie.

Klarowanie wody drobniejsza gąbka.

Szybkie klarowanie mikrofibra lub specjalne filtry do tego.

Opublikowano
W dniu 16.03.2022 o 15:46, r10 napisał:

Super rysunek!!! A jakbyś dodał wymiary gąbek, to się nie obrazimy😉.

gąbka 6 cm średnicy, 6cm wysokości, otwór wewnętrzny 2cm srednicy