pioamb Opublikowano 10 Marca 2022 #1 Opublikowano 10 Marca 2022 Witam, Jestem w trakcie zakładania akwarium w biotopie malawi 240 l. Za filtrację mechaniczna odpowiada Aquel turbo 2000 i tu moje pierwsze pytanie: filtr ma chodzić z samą gąbką czy tez w tym plastikowym pudełku coś powinno być? Zaa filtr biologiczny chodzi JBL 1502 i tu moje zasadnicze pytanie w jakie media filtracyjne biologiczne go uzbroić i w jakiej ilości? Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi. Pozdrawiam
darkon Opublikowano 10 Marca 2022 #2 Opublikowano 10 Marca 2022 Aquael z samą gąbką, pojemnik niepotrzebny, do jbl włóż fabryczne gąbki a jeśli zostanie wolne miejsce w koszach możesz dołożyć gąbkę 10 lub 20 ppi dociętą i dopasowana do kosza do kosza lub pociętą w kostkę, na zasysie do biologa prefiltr z gąbki 40 ppi. 2
pioamb Opublikowano 10 Marca 2022 Autor #3 Opublikowano 10 Marca 2022 Jakiś wkład typu matrix lub zeolit?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Marca 2022 #4 Opublikowano 10 Marca 2022 17 minut temu, pioamb napisał: Jakiś wkład typu matrix lub zeolit? jeżeli chodzi o te dwa o które pytasz to Matrix. Na samym starcie zeolit jest niewskazany. Ja go generalnie nie polecam z tego względu , że często trzeba go wymieniać. Na samym Matrixie biologia będzie OK. 1
pioamb Opublikowano 10 Marca 2022 Autor #5 Opublikowano 10 Marca 2022 3 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał: jeżeli chodzi o te dwa o które pytasz to Matrix. Na samym starcie zeolit jest niewskazany. Ja go generalnie nie polecam z tego względu , że często trzeba go wymieniać. Na samym Matrixie biologia będzie OK. Czy pół litra matrixa wystarczy czy przyjąć zasadę, że im więcej tym lepiej?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Marca 2022 #6 Opublikowano 10 Marca 2022 1 minutę temu, pioamb napisał: 5 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał: jeżeli chodzi o te dwa o które pytasz to Matrix. Na samym starcie zeolit jest niewskazany. Ja go generalnie nie polecam z tego względu , że często trzeba go wymieniać. Na samym Matrixie biologia będzie OK. Czy pół litra matrixa wystarczy czy przyjąć zasadę, że im więcej tym lepiej? Do 240 litrów pół litra wystarczy . Jeżeli dasz więcej to niczemu to nie przeszkadza. Pozostałe miejsce możesz wykorzystać np. na gąbki. Możesz w przyszłości włożyć tam jakąś żywicę jonowymienną. Zrobisz co chcesz..ale te pół litra wystarczy. Dasz więcej ..też będzie OK. 1
pioamb Opublikowano 10 Marca 2022 Autor #7 Opublikowano 10 Marca 2022 Dziękuje za pomoc, sprawa jest dla mnie już zrozumiała
Rekomendowane odpowiedzi