Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem w trakcie zakładania akwarium w biotopie malawi 240 l.

Za filtrację mechaniczna odpowiada Aquel turbo 2000 i tu moje pierwsze pytanie: filtr ma chodzić z samą gąbką czy tez w tym plastikowym pudełku coś powinno być?

Zaa filtr biologiczny chodzi JBL 1502 i tu moje zasadnicze pytanie w jakie media filtracyjne biologiczne go uzbroić i w jakiej ilości?

Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Aquael z samą gąbką, pojemnik niepotrzebny, do jbl włóż fabryczne gąbki a jeśli zostanie wolne miejsce w koszach możesz dołożyć gąbkę 10 lub 20 ppi dociętą i dopasowana do kosza do kosza lub pociętą w kostkę, na zasysie do biologa prefiltr z gąbki 40 ppi.

• Lubię to 2
Opublikowano
17 minut temu, pioamb napisał:

Jakiś wkład typu matrix lub zeolit?

jeżeli chodzi o te dwa o które pytasz to Matrix. Na samym starcie zeolit jest niewskazany.  Ja go generalnie nie polecam z tego względu , że często trzeba go wymieniać. Na samym Matrixie biologia będzie OK.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał:

jeżeli chodzi o te dwa o które pytasz to Matrix. Na samym starcie zeolit jest niewskazany.  Ja go generalnie nie polecam z tego względu , że często trzeba go wymieniać. Na samym Matrixie biologia będzie OK.

Czy pół litra matrixa wystarczy czy przyjąć zasadę, że im więcej tym lepiej?

Opublikowano
1 minutę temu, pioamb napisał:
5 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Czy pół litra matrixa wystarczy czy przyjąć zasadę, że im więcej tym lepiej?

Do 240 litrów pół litra wystarczy . Jeżeli dasz więcej to niczemu to nie przeszkadza. Pozostałe miejsce możesz wykorzystać np. na gąbki. Możesz w przyszłości włożyć tam jakąś żywicę jonowymienną.  Zrobisz co chcesz..ale te pół litra wystarczy. Dasz więcej ..też będzie OK.

• Lubię to 1