Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem w trakcie zakładania akwarium w biotopie malawi 240 l.

Za filtrację mechaniczna odpowiada Aquel turbo 2000 i tu moje pierwsze pytanie: filtr ma chodzić z samą gąbką czy tez w tym plastikowym pudełku coś powinno być?

Zaa filtr biologiczny chodzi JBL 1502 i tu moje zasadnicze pytanie w jakie media filtracyjne biologiczne go uzbroić i w jakiej ilości?

Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Aquael z samą gąbką, pojemnik niepotrzebny, do jbl włóż fabryczne gąbki a jeśli zostanie wolne miejsce w koszach możesz dołożyć gąbkę 10 lub 20 ppi dociętą i dopasowana do kosza do kosza lub pociętą w kostkę, na zasysie do biologa prefiltr z gąbki 40 ppi.

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 10.03.2022 o 15:19, Andrzej Głuszyca napisał(a):

jeżeli chodzi o te dwa o które pytasz to Matrix. Na samym starcie zeolit jest niewskazany.  Ja go generalnie nie polecam z tego względu , że często trzeba go wymieniać. Na samym Matrixie biologia będzie OK.

Rozwiń  

Czy pół litra matrixa wystarczy czy przyjąć zasadę, że im więcej tym lepiej?

Opublikowano
  W dniu 10.03.2022 o 15:23, pioamb napisał(a):
  W dniu 10.03.2022 o 15:19, Andrzej Głuszyca napisał(a):

jeżeli chodzi o te dwa o które pytasz to Matrix. Na samym starcie zeolit jest niewskazany.  Ja go generalnie nie polecam z tego względu , że często trzeba go wymieniać. Na samym Matrixie biologia będzie OK.

Rozwiń  

Czy pół litra matrixa wystarczy czy przyjąć zasadę, że im więcej tym lepiej?

Rozwiń  

Do 240 litrów pół litra wystarczy . Jeżeli dasz więcej to niczemu to nie przeszkadza. Pozostałe miejsce możesz wykorzystać np. na gąbki. Możesz w przyszłości włożyć tam jakąś żywicę jonowymienną.  Zrobisz co chcesz..ale te pół litra wystarczy. Dasz więcej ..też będzie OK.

• Lubię to 1