Skocz do zawartości

Karmienie młodych non mbuna plus yellow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od tygodnia pływają u mnie: mdoka, tetrastigma i yellow. Ryby młode, 3-5 cm. Na początek kupiłem takie karmy:

NatureFood premium cichlid S

NatureFood premium color S

OSI Cichlid S

OSI Spirulina płatki

Pytania:

1. Ten OSI cichlid wydaje mi się za duży dla moich ryb, zwłaszcza jak napęcznieje w wodzie. Czym go ewentualnie zastąpić, żeby mieć 2 podstawowe pokarmy?

2. Jakie jeszcze pokarmy uzupełniające dodać? coś z czosnkiem?

3. Jak często dawać mrożonki? obecnie daję oczlika codziennie, ale dostęp mam właściwie do dowolnych robali. Mrożonki codziennie to dobry pomysł?

Opublikowano

U mnie chętnie i małe i duże jedzą Dainichi Baby. Długo używałem JBL NovoMalawi jakoś tak. 

A  wspomniany wyżej Tropical Pro defence nawet większy S czy M jest fajny i miękki, można go w palcach łatwo wręcz zmielić. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ducze napisał:

3. Jak często dawać mrożonki? obecnie daję oczlika codziennie, ale dostęp mam właściwie do dowolnych robali. Mrożonki codziennie to dobry pomysł?

Wszystko zależy od tego jak masz przyzwyczajone ryby i z jakimi preferencjami żywnościowymi masz obsadę.  Jeżeli zaczynasz dopiero im podawać  to podawaj im dwa razy w tygodniu. Mrożonki są mniej lub bardziej wysokobiałkowe i musisz o tym pamiętać . Ja przez lata podawałem swoim mięsożercom  i wszystkożercom  ( pyszczakom) raz dziennie wieczorem .  Czasami robiłem krótką przerwę ale to tylko dlatego , że akurat nie miałem mrożonek.  Musisz zadbać o dwie sprawy: aby nigdy nie doszło do sytuacji , że mrożonka Ci się rozmrozi a Ty ją ponownie zamrozisz i podasz rybom. Wtedy po prostu wyrzuć i nie ryzykuj. Druga sprawa to pewne źródło. Kupuj te co są w sklepach a nie od kogoś kto sam je robi i sprzedaje np. na giełdzie. Tego unikaj.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Opublikowano

No to wezmę ten pro defence i czytałem same dobre opinie o Tropical Africa carnivire soft linę, to suchego im wystarczy :)

2 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Druga sprawa to pewne źródło

Jasna sprawa :) od zawsze (ze 30 lat? :) karmiłem żywym/mrożonym i nigdy (odpukać) nie miałem z tego powodu kłopotów :) ale że Malawi mam po raz pierwszy to wolę pytać niż błądzić ;)

Ogólnie to doceniam sztuczne żarcie, ale jednak jestem fanem naturalnego żywienia zwierzaków, psa też karmię BARFem, czyli na surowo. No ale dostępne w mrożonkach robactwo dla ryb to pewnie ułamek tego co ryby wcinają w naturze, dlatego jestem świadom, że w akwarium to będzie tylko dodatek. 

Opublikowano
Godzinę temu, ducze napisał:

No to wezmę ten pro defence i czytałem same dobre opinie o Tropical Africa carnivire soft linę, to suchego im wystarczy :)

Jasna sprawa :) od zawsze (ze 30 lat? :) karmiłem żywym/mrożonym i nigdy (odpukać) nie miałem z tego powodu kłopotów :) ale że Malawi mam po raz pierwszy to wolę pytać niż błądzić ;)

Ogólnie to doceniam sztuczne żarcie, ale jednak jestem fanem naturalnego żywienia zwierzaków, psa też karmię BARFem, czyli na surowo. No ale dostępne w mrożonkach robactwo dla ryb to pewnie ułamek tego co ryby wcinają w naturze, dlatego jestem świadom, że w akwarium to będzie tylko dodatek. 

To Tropical Soft line też używam. Ryby szału dostają :)

Ja żadnych mrożonek itp nie daje. Boje się że coś się trafi lewego. Daje tylko gotowe płatki i granulat.