Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał:

Kapitalny kamień, ten po prawej👍 Naturalny czy wydmuszka?

Dzięki Bartek :) Kamień jest naturalny i też uważam że jest rewelacyjny :)  Znalazłem go na kupie otoczaków, które rolnicy nazwozili z pola. Miałem lekkiego stracha, jak go wkładałem do akwarium :) 

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, darianus napisał:

Młodzież w ilości 21 sztuk, którą udało mi się odchować postanowiłem przenieść z 112L do docelowego akwarium 480L. Nie będę na razie dopuszczał do nich dorosłych ryb, ponieważ nie chcę zakłócić ich tempa wzrostu, a rosną bardzo szybko porównując do innych gatunków takich jak Placidochromis Blue ottet, sciaenochromis fryeri, czy Tramitichromis intermedius kambiri, z którymi mam doświadczenie. Już nie mogę się doczekać, kiedy zaczną łapać kolorki :) Filtracja oparta na filtrze hamburskim napędzanym pompą powietrzną :).

Copadichromis fire crest 450L.jpg

Fajny klimat zbiornika :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Cudeńko 👍

Wczoraj byłem u Darka z Żor i miał stado hodowlane Fire Crestów na sprzedaż, wielkość 12-13 cm 4 samce i 6 samic. Po prostu bajka :D. Gdybym tylko mógł mieć drugi zbiornik to brałbym  miejsca.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Bastian napisał:

Cudeńko 👍

Wczoraj byłem u Darka z Żor i miał stado hodowlane Fire Crestów na sprzedaż, wielkość 12-13 cm 4 samce i 6 samic. Po prostu bajka :D. Gdybym tylko mógł mieć drugi zbiornik to brałbym  miejsca.

W pełni wybarwione samce są cudowne. Niestety gatunek ten musi mieć odpowiednie warunki, czyli jednogatunkowe akwarium. Dlatego jest to mało popularna ryba i raczej dla akwarystów, którym nie zależy na pełnej palecie barw tęczy w akwarium :)  Czy wszystkie 4 samce były wybarwione?

Edytowane przez darianus
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 6.03.2022 o 18:34, darianus napisał:

Młodzież w ilości 21 sztuk

Ładny zbiornik, możesz napisać coś więcej.Chodzi mi o ilość ryb z jednego tarła ilość młodych.Fajnie by było abyś wspomniał coś o odżywianiu.Te gatunki są mało popularne, Twoje spostrzeżenia z tym gatunkiem będą cenne w tym temacie.

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Aktualizacja po 3 miesiącach. Od jakiegoś czasu zaczęło się dziać :) Samce zaczęły się wybarwiać i u niektórych testosteron zaczyna już buzować. Proces wybarwiania w biotopie malawi jest wyjątkowy, szczególnie u non mbuna.

fire 15.07.2022.jpg

fire 4 15.07.2022.jpg

fire 5 15.07.2022.jpg

fire 3 15.07.2022.jpg

fire 2 15.07.2022.jpg

• Lubię to 9
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, darianus napisał:

Proces wybarwiania w biotopie malawi jest wyjątkowy, szczególnie u non mbuna.

Zgadzam się👍 Czasem trwa to latami, jak w przypadku mojego drugiego samca P. blue otter, ale warto czekać:)

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2