Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzis zauważyłam lekko wyłupiaste oczy mojej rybki, co mnie przestraszyło, bo około półtora roku temu panowała u mnie posocznica i przeżyły dwie rybki. Zniosłam specjalnie akwarium (25l) ze strychu i wyłowiłam rybkę (wcześniej umyłam akwarium i dolałam połowę czystej wody oraz połowę z mojego akwarium, by nie było aż takiego szoku. Woda w moim dużym akwarium (250l) ma 27°C, tak samo w drugim akwarium. Nieswiadoma niczego wylowilam rybke (ktora byla dominującą rybą w stadzie) i przełożyłam ją. Niemalże od razu rybka zaczęła pływać bokiem, a w tej chwili (po jakichś 2h) pływa do góry nogami (albo płetwami?). Właściwie wyłowiłam go, ponieważ czytałam bardziej o posocznicy i wszystkie objawy się zgadzały. Samiec pływał przy dnie obok rośliny, raczej unikał ryb, miał trochę blade kolory i te lekko wyłupiaste oczy. Nie wiem czy po tamtej "przygodzie" z posocznicą nie mam po prostu paranoi. Nie wiem właściwie jak to leczyć, więc byłabym wdzięczna za porady i wasze opinie. Poniżej wstawie filmiki i zdjęcia. Sory, za te wszystkie "mordo", ale nagrywałam to przyjaciółce.USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1644348946335_6896899363010498961.thumb.jpeg.f5d2cc2afc64da0ba7699f638af4fd71.jpeg

Opublikowano

Ryba nie ma podstawowych objawów posocznicy, natomiast zachowuje się tak jakby dostała starzała od innej ryby i ma problemy z zachowaniem równowagi.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jakieś parametry wody podstawowe by się przydały, bo bez tego można gdybać bez końca. A jeżeli się pogorszyło po przełożeniu do innego akwarium, to tej wodzie też warto się przyjrzeć . I warto pamiętać, że w takim doraźnie postawionym szpitalu, bez dojrzałej filtracji parametry wody będą się dość szybko pogarszać, co chorej/osłabionej rybie na pewno nie pomoże. I mi też się wydaje że to wynik pobicia 

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 2