Dredzik Opublikowano 8 Lutego 2022 #1 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Cześć! Proszę o pomoc w doborze obsady do zbiornika o wymiarach 150x70x60. pseudotropheus elegans itungi Cynotilapia Zebroides 'Jalo Reef' Labidochromis Perlmutt Pseudotropheus Cyaneorhabdos 'Maingano' Zastanawiam się nad tymi gatunkami. Trochę brakuje czerwonego i myślę czy zamiast perlmutt nie zdecydować się na rdzawe. Itungi szalenie mi się szalenie podobają ale niestety dorastają do całkiem sporych rozmiarów. Bardzo mi się podobają czarne ryby i o intensywnych kolorach. Myślicie, że taki wybór będzie kolorowy i ładnie wypełni akwarium? Jestem również ciekawy innych propozycji. Edytowane 8 Lutego 2022 przez Dredzik
Andrzej Głuszyca Opublikowano 8 Lutego 2022 #2 Opublikowano 8 Lutego 2022 18 minut temu, Dredzik napisał: Trochę brakuje czerwonego i myślę czy zamiast perlmutt nie zdecydować się na rdzawe. W "rdzwych " nie ma nic czerwonego. Dobrze wybarwiony samiec ma boki lekko fioletowe. 2
Dredzik Opublikowano 8 Lutego 2022 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2022 Dokładnie. Jak oglądałem zdjęcia wyglądały trochę na pomarańczowe, a to już jest trochę inny kolor niż w pozostałych. Niestety fire Fish do pozostałej ekipy średnio pasuje.
Tomasz78 Opublikowano 8 Lutego 2022 #4 Opublikowano 8 Lutego 2022 Niema czerwonych pyszczaków naturalnie wystepujących. Najbardziej zbliżone do czerwonych sa popularne red red czyli metriaclima estherae red red, czarne to pseudotropheus crabro, samiec melanochromis auratus jest w połowie intensywnie głęboko czarny i ma bardzo ładne samice, do powyższego towarzystwa labeotropheus trewavasae thumbi west mc/ob, maingano, cynotilapia, itungi. 1
ziemniak Opublikowano 8 Lutego 2022 #5 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) To może metriaclima estherae red red? Samce piękne, a samice i młode są mocno pomarańczowe, można powiedzieć, że nawet wpadają w czerwień przy odpowiednim świetle. edit: Tomasz78 w non mbuna coś więcej czerwonego jednak byś znalazł. Dodatkowo u kulfonów też odcieni czerwonego można się dopatrzeć. Też na początku szukałem czerwonego, teraz mi w ogóle nie przeszkadza, a nawet cieszy. Jest tyle odmian barwnych i kształtów, że mi więcej nie potrzeba. Edytowane 8 Lutego 2022 przez ziemniak 1
pulpet Opublikowano 8 Lutego 2022 #6 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Nie wiem co to, nie znam się, ja z orkiestry. Hybryda, wynik promieniowania, czy co tam, ale czerwone jest. No oczywiscie jest też kwestia oświetlenia. https://aquahaus-gaus.de/epages/513fb823-ad67-4c94-bfb4-1dbf77dab133.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/513fb823-ad67-4c94-bfb4-1dbf77dab133/Products/OS[135] Edytowane 8 Lutego 2022 przez pulpet
ziemniak Opublikowano 8 Lutego 2022 #7 Opublikowano 8 Lutego 2022 @pulpet nie wiem czy za bardzo nie odchodzimy od tematu, ale zobacz tutaj, a ryby na 95% z tego samego źródełka. Cytat http://www.tanganikamalawi.pl/wp-content/uploads/photo-gallery/species_Malawi/Labeotropheus/chil3.jpg http://www.tanganikamalawi.pl/wp-content/uploads/photo-gallery/species_Malawi/Labeotropheus/chil5.jpg http://www.tanganikamalawi.pl/wp-content/uploads/photo-gallery/species_Malawi/Labeotropheus/_DSC5198.jpg
pulpet Opublikowano 8 Lutego 2022 #8 Opublikowano 8 Lutego 2022 No mój ekran te świeci zdecydowanie mniej czerwono. Byłem w tej hodowli, ale na te konkretne ryby nie zwróciłem uwagi. Trzeba by na żywo obadać. 1
Dredzik Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor #9 Opublikowano 9 Lutego 2022 Jeszcze przyszła mi do głowy taka kombinacja: Chindongo Demasoni Labidochromis caeruleus Iodotropheus sprengerae Cynotilapia afra Jalo Reef albo Pseudotropheus Socolofi Albino albo labeotropheus trewavasae marmalade cat
Galvin_PL Opublikowano 9 Lutego 2022 #10 Opublikowano 9 Lutego 2022 49 minut temu, Dredzik napisał: Chindongo Demasoni Labidochromis caeruleus Raczej są to gatunki o kompletnie innych potrzebach pokarmowych. Demasoni dieta mocno roślinna, a caeruleus dieta mięsna. Ale może niech się jeszcze wypowie ktoś bardziej doświadczony, bo ja mówię tylko czysto teorytycznie co przeczytałem. 4
Rekomendowane odpowiedzi