Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:) Z msobo mi zostal samiec tylko. Msobo zaczalem hodowac w 2004 roku, wtedy niewiele osob z forumowiczow i klubowiczow posiadaly je w swoich baniakach, aktualnie z calego haremu zostal tylko jeden samiec. Msobo u mnie nie wojowaly za bardzo. Samcow mialem 3, po tym jak jeden wyzional ducha - dwa samce spokojnie sobie zylo na powierzchni 45x110cm. Nie wojowaly z innymi gatunkami. Samce IMHO odpowiadaja mniej wiecej wielkoscia innym samcom Maylandia.
Opublikowano

a ja wam powiem za 2 lata ;) na tą chwile mam msobo F1 z Tan Malu i przebarwiające się rybska mają już z 7 cm, wydaje mi sie ze powinny pociągnąć więcej niż 11 cm bo tyle mają moje 6 letnie saulosi ale czas to zweryfikuje ;)

• 3 lata później...
Opublikowano

Bardzo mało prawdopodobne, zaryzykowałbym twierdzenie, że to się nie może udać ;-) Poza tym całkiem inaczej te ryby wyglądają. Akurat u siebie mam te 2 gatunki i nawet przy deficycie samic msobo samiec w ogóle się nie interesuje kobaltami. Z moich obserwacji wynika, że o ile agresja wewnątrzgatunkowa jest wyraźnie zauważalna to te gatunki się nawzajem po prostu ignorują.

Opublikowano

Panowie i panie nie każdą metraclima ze sobą się będzie krzyżować Jakby nie było są to praktycznie dwa odrębne gatunki pod jedna nazwa Różnią się od siebie dymorfizmem płciowym diametralnie wiec nie ma możliwości krzyżówki

Opublikowano

Ja o tym małym prawdodobieństwie krzyżowania się napisałem Sławku trochę "z ironią", bo teoretycznie jest to niemożliwie, ale czasami natura może płatać różne figle ;-)

Niemniej jednak zasada jest taka, że ryzyko krzyżówek występuje w przypadku przedstawicieli tego samego gatunku różnych odmian geograficznych. Zarówno msobo jak i callainos to dwa odrębne gatunki, które łączy to, że są zaliczane do ryb z rodzaju Metriaclima (nota bene w ramach ciekawostki swego czasu "cobalty" były zaliczane do ryb z rodzaju Pseudotropheus - swoistego "śmietnika" taksonomicznego).

pozdrawiam