Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, ziemniak napisał:

Czy powtórzenie leczenia po tygodniu przerwy nie ma na celu unicestwienia przetrwalników?

Tak, ale z tego co pamietam, to przetrwalniki moga zyc kilka miesiecy.

Zrobisz jak uwazasz, ale ja bym zaczal od podmiany 50% wody, usuniecie zywicy, dodanie wegla. 

Jak zauwazysz poprawę, to problemem nie sa przywry.

P.S. Ile czasu mają crabro? Jaka jest ich wielkosc?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Moje Acei kopia na równi z innymi, no może największy samiec nieco bardziej spektakularnie, bo często przypomina spychacz. I potężne leje potrafi wykopać w ramach walki z nudą. No i regularnie stają na głowie, czyli skubią albo kopia w pozycji pionowej. Jeśli to miałeś na myśli pisząc o nurkowaniu, to raczej chyba norma a  nie objaw problemów ze zdrowiem.

A co do badań mikroskopowych, to może zaatakuj z innej strony. A jak by tak własny mikroskop? Jak znam życie, weterynarz stówę skasuje Kiedyś gryzłem temat jak miałem kłopoty ze skalarami. 500 złotych i już całkiem przyzwoity na warunki amatorskie sprzęt kupisz. U mnie skończyło się na gryzieniu, bo problem zniknął, ale kiedyś jeszcze będzie potrzeba/okazja to sobie sprawie.. Przy akwa skorzystasz pewnie nie raz, pomoc edukacyjno zabawowa dla dzieci bezcenna.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 2
Opublikowano

Crabro mam od kwietnia 2021 r i mają ok. 6 cm.

Nagrałem dwa filmy:

Od 0:35 zrobiłem zbliżenie na ryby.

Drugi film:

0:38 acei trzęsie głową i chaotycznie się ociera
2:15 rdzawy ociera się kilkakrotnie
4:23 pojedyncze otarcie maingano
6:34 pojedyncze otarcie msobo
10:58 crabro ociera się kilka razy
19:32 dość mocno ociera się acei

Ryb jest około 40 sztuk. Są też aulonocary, które miały być tylko chwilowo dla dzieci, ale ostatecznie pójdą w świat.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja bym ocieranie Twoich ryb potraktował jako sporadyczne. Jak u mnie był jakiś problem to drapało się wszystko, na potęgę i jednocześnie. Wyglądało to zdecydowanie nienaturalnie i wskazywało, że coś jest nie tak. Może niech się inni wypowiedzą, bo wg . mnie jeżeli z 40 ryb w ciągu 20 minut otarło się 5, to można to uznać za na normalne.  Moje też się czasami ocierają, pewnie z podobną częstotliwością. A i mnie samego czasem plecy swędzą, więc się podrapie, a pasożytów nie stwierdzono😁. Jak miałem skalara z jakimiś pasożytami skórnymi do drapał się tak że uszkadzał skórę. I robił to bardzo intensywnie i z dużą częstotliwością. Wg mnie Twoim rybom nic nie jest.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 4
Opublikowano

Tez bym nie panikował. Niby obcieraja się dość agresywnie, ale nie ma tragedii. 

Nadal bym pozostał przy opcji 50% podmiany + węgiel bez żadnego leczenia. Jeżeli po takim zabiegu zobaczysz poprawę, to albo coś się w wodzie rozpuszcza, albo wysoki doc.

• Lubię to 2
Opublikowano

A ja poza wodą, jeszcze bym w diecie poszukał. Dajesz bardzo zróżnicowane pokarmy. Odstawiaj po jednym na tydzień i obserwuj. Może tu coś się znajdzie.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

ten Acei w 38 sekundzie dziwnie jakoś reaguje. Skubie sobie glony i nagle jakby go coś ugryzło.

Któś polecał wziąć wymaz z ryby i pod mikroskop, upewnij się i będziesz miał spokój.

Edytowane przez pkiinbanww
  • Lubię to 1
Opublikowano

12 godzin temu, matejk napisał:

Czym nalewasz wodę do zbiornika ? 

Woda RO, którą uzdatniam różnie (w zależności od kh/gh): seachem malawi / azoo malawi / soda oczyszczona.

11 godzin temu, pkiinbanww napisał:

ten Acei w 38 sekundzie dziwnie jakoś reaguje. Skubie sobie glony i nagle jakby go coś ugryzło.

Dokładnie to zachowanie mnie martwi. Nie tyle ocieranie co to potrząsanie głową.