Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strony podaja, ze fluval ma 200-300l wiecej mocy. Mozesz sprobowac bez prefitra normalnie z gabkami w baniaku. Nie bd musiał pchać rąk do akwa. Jezeli ci nie przeszkadza sieganie do baniaka to kup prefiltr. Gdyby jednak braklo Ci tej filtracji w przyszlosci to mozesz spokojnie dokupic jeszcze kubel.

Opublikowano
18 minut temu, CoolPhone napisał:

Strony podaja, ze fluval ma 200-300l wiecej mocy. Mozesz sprobowac bez prefitra normalnie z gabkami w baniaku. Nie bd musiał pchać rąk do akwa. Jezeli ci nie przeszkadza sieganie do baniaka to kup prefiltr. Gdyby jednak braklo Ci tej filtracji w przyszlosci to mozesz spokojnie dokupic jeszcze kubel.

Jak mam nie pchać rąk do akwa jeśli dam tam gąbki?

Wlasnie o to mi chodzi żeby w akwa nie było nic - ewentualnie falownik.

A prefiltr chciałbym dać jak już poza akwarium

Opublikowano

Może warto rozważyć trochę inną opcję odnośnie filtracji. Skoro koniecznie chcesz mieć kubeł, to takowy zrobił bym jako prawie że nieotwieralny biolog. Natomiast filtrację mechaniczną mógł byś ogarnąć w sposób, który w tym temacie opisuje Bartek: 

W takiej konfiguracji nie maczał byś rąk w zbiorniku.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, husi napisał:

Jak mam nie pchać rąk do akwa jeśli dam tam gąbki?

Wlasnie o to mi chodzi żeby w akwa nie było nic - ewentualnie falownik.

A prefiltr chciałbym dać jak już poza akwarium

Jest wiele kubełków z prefiltrami, poszukaj w sieci. U siebie w 540l mam jeden kubełek, a z doświadczenia radzę dać dwa kubełki 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.01.2022 o 15:20, husi napisał:

Możesz jakieś zdjęcia wrzucić?

Wedle życzenia wrzucam jeszcze  to co jest pod akwarium. Akurat podmieniam wodę w tej chwili więc, poziom niski. 

Pięknie to u mnie nie wygląda, może nasunie to Tobie jakiś pomysł. 

Po lewej wlot i wylot fx6, a na zdjęciu widać też wspomniany prefiltr.

A po prawej mocno udziwniony JBL e1502 :)

Jak sprzątam to dotykam tylko te białe kubełki. Jeszcze po prawej muszę zrobić tak żeby był jeden. Głównych filtrów nie dotykam. Wymieniam watę, płucze gąbkę i już. 

IMG_20220130_204731.jpg

IMG_20220130_204742.jpg

IMG_20220130_214502.jpg

IMG_20220130_214522.jpg

IMG_20220130_214927.jpg

IMG_20220130_214911.jpg

IMG_20220130_215706.jpg

Edytowane przez Pikczer