Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMO ciężko stwierdzić, oba te czynniki mogły do tego doprowadzić. Nagły skok pH w dół mógł wywołać u ryb nadmierną agresję.

Fragment książki Pielęgnice z jezior Tanganika i Malawi:

Cytat

Nagłe obniżenie pH, (...), skutkuje u pyszczaków śnięciem, niekiedy nawet całej obsady. Zanim to nastąpi, ryby zaczynają szybciej oddychać, stają się pobudzone i wykonują gwałtowne ruchy. (...)

W najbliższym czasie zwróć szczególną uwagę na KH i pH. Jeśli pH będzie dalej spadać to ewidentnie z czymś jest duży problem. Wiele akwarystów walczy niczym z wiatrakami żeby chociaż zbliżyć się z pH do 7 bez CO2, a u Ciebie spadało jak szalone.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Ja bym obstawiał jednak agresję. Zmieniłeś aranżację, ryby zaczęły układać sobie klocki od nowa, ale są już większe i proces zachodzi burzliwie. Do tego twoje akwa nie obfituje w miejsca gdzie.słabsza ryba mógłby się schować i odpocząć. Ogólnie wg mnie za mały zbiornik na tak luźną aranżację. Ja bym dużo mocniej gruzował dla mbuny. Problemy z chemią widziałbyś po wszystkich rybach. A słabe padały by  bardziej masowo, a nie.pojedynczo w regularnych odstępach.  Oczywiście to tylko moje gdybanie.  

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 4
Opublikowano

Po tygodniu zgonów, w akwa wszystko się uspokoiło. Dziś zmierzone pH po tygodniu od podmiany wody wynosi ponad 7. Jutro znow podmiana. Obsada z 35 sztuk zmniejszyła się do 25. Acei 1+4, msobo 6+1 (niestety), chisumulu 3+3, yellow 7 (w tym napewno 1 samiec). Msobo poza dominującym samcem i jedyna samica wygladaja słabo (chodzi mi o sam wyglad). Samców nie ma komu oddać, samice chyba ciężko dokupić? Jestem ciekaw jak wyglądałby układ 1+1, czy samiec nadal byłby tak wspaniale wybarwiony? Poki co, jest jak jest. Szczerze nigdy nie sadzilem, ze to napisze, ale najbardziej jestem zadowolony z acei, jest to piekna, duza i majestatyczna ryba. Chisumulu stanowi fajny dodatek i kontrast do tej żółto, pomaranczowo, niebieskiej obsady. Jest to nieduza mbuma, jednak dosc zadziorna. Dominujacy samiec jest przepiekny, perlowy w granatowe pionowe pasy. Samice cale perlowe, naprawde polecam ten gatunek (wiem, ze plywa tez u Bastiana, zreszta chyba z tego samego zrodla, co u mnie). Najbardziej rozczarowany jestem yelowami, wolno rosna (wiem, że mają zapewne trochę mało mięsa w diecie), ale myślałem, ze rozmiarem będą podobne do acei, choć dominujący samiec, który mierzy ok. 8cm wygląda ładnie. 

Opublikowano
16 minut temu, misiek80 napisał:

choć dominujący samiec, który mierzy ok. 8cm wygląda ładnie. 

Ładnie samce wyglądają jak mają starcie rejonu w akwarium ,sam mam Jellow tyle czasu .

Paradom za OT w temacie odbiegłem od tematu ..

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie, nie ma się co zniechęcać. Ryby pokazały pazur, to nie neonkarium. Pokombinuj z obsadą, może zrezygnuj z jakiegoś gatunku, zmień coś w aranżacji. Wzrost ryb to też temat indywidualny. Cechy osobnicze/jakość, czasem pasożyty, dieta,  czasem nie rośnie a jak wystrzeli to idzie jak burza.  Jak by każdy miał tak samo to by była nuda. Poobserwuj, pokombinuj, jeszcze będziesz miał dużo radości z tego zbiornika. Czasem nie od razu wszystko się układa jak byśmy chcieli.  Hodowcy neonów mają łatwiej. Bardziej przewidywalnie. I w CH...olere nudno 😁. 1/1 nie polecam. Najspokojniejszy samiec zajedzie samice migiem. A co do Acei masz rację. Przepiękne ryby.

I zanim zaczniesz kombinować z obsadą zrób porządek z chemią wody. pH 7 to nie to o co nam chodzi. Musisz znaleźć przyczynę zakwaszania wody i ją wyeliminować. Inaczej cokolwiek będzie się działo zawsze będzie jedna przyczyna więcej do rozważania. A i ryby powinny pływać w wodzie o optymalnych dla nich parametrach. W końcu o to chodzi w akwarystyce, żeby ryby czuły się dobrze i pozwalały na obserwację swojego piękna w warunkach najlepszych, jakie umiemy stworzyć w sztucznym środowisku.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 2