Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za miłe słowo :)Trzy godziny temu potraktowałem wodę sodą i pH skoczyło do 7. Zobaczymy za dwa/trzy dni czy znowu spadnie?

Edytowane przez misiek80
Opublikowano
54 minuty temu, misiek80 napisał:

Trzy godziny temu potraktowałem wodę sodą i pH skoczyło do 7. Zobaczymy za dwa/trzy dni czy znowu spadnie?

Postaraj się cyklicznie robić np. raz w tygodniu podczas podmian .  Następnym razem zwiększ dawkę sody tak aby podskoczyło np. do 7.5 potem do 8. Sody nie przedawkujesz.. ale chodzi o to aby podnosić stopniowo . Wzrośnie KH ale tym się nie przejmuj jak pisałem wcześniej. Na poniższym zdjęciu  zapasy sody , które zawsze miałem w domu. Jeżeli spytasz czemu już nie używam  to odpowiem: bo chciałem przystosować wodę (KH) dla skalarów i stąd zaprzestałem podawania sody  aby obniżyć KI i GH. Ale jeszcze się waham:)

• Lubię to 3
Opublikowano

Wyciągnij moduł, zamocz w jakimś naczyniu. Zmierz pH przed włożeniem modułu i potem po 24 godzinach. Będziesz miał jasność, czy to one zakwaszają wodę jeżeli pH znacząco spadnie.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Za namową kolegi wyciągnąłem z akwa jeden moduł i wsadziłem go na noc do wiadra z wodą z kranu o pH=7. Po 18h pH nadal = 7. Moduł wróca do akwa. Wpadłem jeszcze na jedną rzecz. Czy w związku z tym, że zasys biologa mam w tym samym miejscu co pompę i gąbki wciągające odchody, to może w biologiu zbiera się za dużo syfu i powinien być on czyszczony z większą częstotliwością niż raz w roku? Dziś do niego zajrzę i wypłuczę wkłady.

Edytowane przez misiek80
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś kolejny dzień z czystym kontem. I teraz pytanie... czy powodem zgonów było obniżone pH i brak podmiany wody przez 3 tygodnie, czy po prostu ryby się wyeliminowały (7 sztuk / tydzień, dziennie-jedna)?

Edytowane przez misiek80