Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to zrobiłem ze zwykłej stali i znajomy mi to ocynkowal... ale pewnie gdyby nie on to po prostu bym pomalował bo to i tak jest pokryte hydroizolacją...

  • Lubię to 2
Opublikowano

@crav zerknij proszę na mój wcześniejszy post: ;) 

16 godzin temu, bojack napisał:

@crav kilka dodatkowych pytań:

1. te 3 rury po prawej stronie przechodzą przez dno tak? Są doprowadzone od komina do sumpa. Zrzut, rewizja, powrót. Zgadza się? Jakich rur używałeś? Wygląda na fi50mm, pvc-u? Nie było problemów z ich uszczelnieniem?

2. Nogi 40x40 z przodu, ile ich masz? W jakich odległościach? Lane z betonu?

3. Jakiego betonu używałeś ?

 

Opublikowano
8 godzin temu, bojack napisał:

@crav zerknij proszę na mój wcześniejszy post: ;) 

 

Ad 1. tak 3 rury po prawej I 3 po lewej, po lewej na 3 narurowce (uruchomiłem jeden) i 3 po prawej 2 do komina i jedna na równo z dnem by móc spuścic wodę do 0... nigdy nie użyłem 😉. Tak to 50 rury. 

Myślę, że nie ma możliwości by ciekło... ceresit 65, ceresit 90 ceresit  166, każdego po 3 warstwy na przemian  gdzieś w środku była żywica epidan. Sam ceresit 90 ma wytrzymać 20 m słupa wody 😉.

Ad 2. Tak 3 nogi z przodu lany beton. 2 nogi na brzegach a środkowa bliżej prawej by po lewej był dpstep do sumpa. Między lewą, a środkową mam 196 cm.

Ad  nie pamiętam...

 

 

Po prawie 4 latach  nic nie robienia sump... 

20220120_175445.jpg

 

Dodatkowo mam pod sumpem osobna nitkę ogrzewania podłogowego i fishroom zrobiłem osobną rozdzielnicę....

20220120_175722.jpg

  • Lubię to 4
Opublikowano
25 minut temu, bojack napisał:

Dzięki @crav

Chyba rozwiałeś już moje wszystkie wątpliwości. Jak tylko prace ruszą, to nie omieszkam co jakiś czas wrzucić fotek z postępów ;) 

W razie pytań pisz śmiało...

  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.02.2022 o 10:42, edzzio napisał:

Witam, moje pytanie kto będzie Ci kleił ten zbiornik ?

Hej, nie wiem tego jeszcze. Na pewno będzie beton, a tylko frontowa i tylna szyba będą wstawiane. 

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów odnośnie rozmiarów szkła jakie są produkowane to tak naprawdę w Polsce mamy 2 standardy tzw. rozmiar ,,jumbo,, to 6100x3210mm oraz ,,pół jumbo,, odpowiednio 3210x2550mm czyli całość przecięta w hucie na pół. Więc cena samego szkła do 6100mm jako surowca niewiele się różni. Inna sprawą jest jego cięcie i obróbka. O ile szkło ,,pojedyncze,,  w formacie ,,jumbo,, tnie sporo większych firm o tyle szkło ,,podwójne,, (VSG) już nie. Większość firm posiada stoły do cięcia z linia cięcia 3700 mm dlatego oferują maksymalny wymiar 3600.

Bardzo wysokie ceny takich formatów szkła biorą się z prostej przyczyny skoro prawie nikt tego nie robi to nie ma konkurencji więc jąk już ktoś robi to ,,wali,, ceny z grubej rury.

Inna sprawą jest to, że jak dużo rzeczy szkło w ostatnim czasie podrożało w sumie pewnie kilkukrotnie. 

 

Ps. Jak postępy w pracach? Kibicuje mocno!

Edytowane przez aro600
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 23.05.2022 o 23:05, aro600 napisał:

w Polsce mamy 2 standardy tzw. rozmiar ,,jumbo,, to 6100x3210mm oraz ,,pół jumbo,, odpowiednio 3210x2550mm czyli całość przecięta w hucie na pół.

Nie bardzo wiem jak szkło 6100 mm przecięte w pół daje 2550 mm. możesz wyjaśnić, czy pomyłka ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.