Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw spróbuję z tym falownikiem aqua nova, w duecie z ultramaxem powinny wymiatać skutecznie. Jak się nie sprawdzi to poszukam czegoś z regulacją i przepływem 4000 jak radziłeś. Dziękuję.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Parę dni temu trafiło do mnie stadko Sprengów, urocze maluchy a to w głównej mierze zasługa Andrzeja z forum i jego zamiłowania do tej ryby.

No cóż, trzeba się oswoić z myślą kupna większego baniaka :D

Malawi wciąga i to jak!

• Lubię to 5
Opublikowano

Tylko te Hary jakieś wyblakłe... Nie wiem czy to kwestia oświetlenia czy jeszcze są za małe. W galerii forum piękne wpadające w ciemny fiolet samiczki a u mnie jakieś takie jasne. Samce czasami już się wybarwiają ale to na krótko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ustalona hierarchia za młodych ryb zmienia się później? Chodzi mi o gatunki. U mnie wygląda to tak że najwyżej są hary, potem saulosi i rdzawe.

Czy jak ryby podrosną to będę widział saulosi który postawi się harze, albo rdzawego walczącego z saulosi?

Póki co najmniejsza hara przegania bez walki bossa saulosi a rdzawe są przeganiane przez wszystkich...

Opublikowano (edytowane)

Co do alfy hara to zdaję sobie sprawę że będzie rządził baniakiem.

Pytam o ogólną hierarchię zbiornika. Czy słabsze hary będą dalej przeganiać samce saulosi i sprengów?

Edytowane przez pkiinbanww
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mała aktualizacja. W sumie już chciałem pisać miesiąc temu żeby pochwalić się zielonym glonem ale jakoś czasu i weny zabrakło 🙂

Co do zielonego glonu pojawił się po 3 miesiącach od startu, dużo w tym zasługi światła słonecznego które z rana pada na baniak.

20220430_142226.thumb.jpg.25e5b23fb5b13f09ab0916ceddfbbec9.jpg

Saulosi i hara to okazy zdrowia, gorzej było z sprengami. Z 11 kupionych zostało mi 5. Od początku były jakieś markotne, niektóre z zapadniętymi brzuchami pobierały pokarm po czym go wypluwały. Chyba trafiłem na jakąś felerną partię albo chów wsobny... nie wiem. Zakupów u tego hodowcy na pewno nie powtórzę. Dokupiłem brakujące w zwykłych akwarystycznych i widać różnicę, nowe zwinne, żarłoczne, pełne życia. Początki dla nich nie były łatwe bo hara i saulosi dały im popalić ale po kilku tygodniach sytuacja się ustabilizowała i panuje względny spokój. 

Co podoba mi się najbardziej to to że pojawiają się utarczki międzygatunkowe. Sprengi wcale nie są takie bojaźliwe jak wydawało się na początku, potrafią zawalczyć nawet z harą 🙂

• Lubię to 5