Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też kupiłem taki jak Diux, póki co działa dobrze, różnica między wskazaniem jego a tym,który mam podpięty pod sterownik od Romka to 0,2 stopnia.

Świeci bardzo ładnie niezbyt jaskrawo

IMG_20220126_154821_733.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Myślę,że nie. Temperatura wody w jeziorze oscyluje na poziomie 23-28stopni. Nie zauważyłem nigdy jakiś problemów związanych z taką temperaturą. Plusy są takie,że woda mało paruje i nie skrapla się pod pokrywą,bo temperaturę w domu mam podobną, nie stosuję rządnych grzałek co przy moim ponad 1000l akwarium wiąże się z dużą oszczędnością energii. W małym akwarium z mbuna też mam podobną temperaturę wody. Oczywiście latem temperatura jest wyższa

Edytowane przez jaras
  • Lubię to 3
Opublikowano

Też bez grzałki i parowania/skraplania/ strat energii. Latem w jeziorze temperatura spada nawet do 22 stopni - nieco głębiej. No i mamy globalne ocieplenie. Dawniej było pewnie jeszcze mniej. Termometr Bluetooth Mi, leży na wzmocnieniach :)

356636916_Zrzutekranuz2022-01-2708-31-36.png.5c7f70dfaefda2a6e2d7f423518a9d0e.png

• Lubię to 3
Opublikowano

Fajnie macie. U mnie w pomieszczeniu 21-22 w akwa min 25,9. Jebao Dcp 2500 na pół gwizdka, AC turbo 2000 plus oświetlenie i mam średnio 26,5. Grzałki się moczą jako zbędny gadżet. Nigdy się nie włączają. Latem muszę mniej szczelnie przykrywać i wiatraki chodzą bo leci grubo wyżej 30. Pokrywa cała mokra, jak mniej szczelnie przykryje to paruje w oczach.

• Lubię to 1
Opublikowano

@triamond fajny termometr. Ja będę miał szyby nakrywowe oprócz pokrywy, więc chyba by nie zdał egzaminu? Szyby są upierdliwe, ale wiele problemów zarazem znika.

Ostatecznie kupiłem dwie sztuki TETRA TH30. Mały i pamiętam, że dość precyzyjny był. Tylko teraz się zastanawiam, bo miałem go w zbiorniku 300L - 8 mm, a teraz będzie 12 mm.

@pulpet też właśnie będę próbował bez grzałki. Zimą w pokoju nie spada poniżej 21 stopni (zazwyczaj 22-23). Pamiętam, że jak zalewałem baniaczek w kwietniu to wlewałem wodę 19-20 stopni, a dość szybko bez grzałki temperatura skoczyła do 23 stopni.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja u siebie od kilku lat używam termometru ze sterownikiem STC-1000. Można go bardzo dokładnie skalibrować do wzorca (przydaje się przy słabo zaizolowanej czujce, nasiąkającej z czasem wodą) i co ma dla mnie duże znaczenie steruje mi latem wiatrakami.

419803-6.jpg

• Lubię to 8
Opublikowano
W dniu 27.01.2022 o 11:46, ziemniak napisał:

@triamond fajny termometr. Ja będę miał szyby nakrywowe oprócz pokrywy, więc chyba by nie zdał egzaminu? Szyby są upierdliwe, ale wiele problemów zarazem znika.

Mam na wzmocnieniach pod zintegrowaną pokrywą. Daje radę w 100% wilgotności od kilku miesięcy. Pod szybami też powinno być oki.  Takie coś: https://allegro.pl/oferta/xiaomi-mi-smart-czujnik-temperatury-wilgotnosci-bt-11551367401

Home Assistant  czyta po BT wartości co 10 minut.

• Lubię to 1