Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostał łomot od innej ryby i tyle. W mnie jeden pyszczak pływał z "pleśnią" a oku, łuski tez poharatane - uszkodzenie mechaniczne, już mu przeszło i jest ok.

Innym razem wyłowiłem padniętego Socolofi brak żadnych objawów. Padły mi wszystkie Demasoni bez przyczyny - innym rybom nic nie było.

Czasem tłuką się między sobą tak głośno że jestem pewien że wyciągnę sztywniaka a jest ok.

Więc reguły nie ma.

ps. też karmię głównie spiruliną 36%.

Opublikowano
2 minuty temu, Rafał80 napisał:

Padły mi wszystkie Demasoni bez przyczyny - innym rybom nic nie bylo

Nie bez przyczyny. O ile jednostkowe zgony to życie po prostu, to pomór jednego gatunku ma już jakieś podłoże. Nie znalazłeś go i tyle.

• Lubię to 2
Opublikowano
33 minuty temu, Rafał80 napisał:

Dostał łomot od innej ryby i tyle.

Był największy w akwarium ... nie sądzę ze mniejsza ryba w ogóle by wystartowała do niego 🤔

Opublikowano (edytowane)

Tu się akurat mylisz. Największy wcale nie oznacza dominujący.  Mam u Mphanga i Rdzawych wcale nie najwieksze dominujące osobniki. A u samic  Saulosi obserwowałem działania stadne, skierowane na wyeliminowanie najsilniejszej. Czy u ciebie tak było, nie wiem. Ale czasem walka Dawida z Goliatem, albo siła złego na jednego ma miejsce u pysków.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 4
Opublikowano

No nic ,zostaje mi podziękować za rady i póki nic złego wiecej się nie wydarzy to nie ma co drążyć, tak czy siak pierwszy trupek zaliczony... 

Najwazniejsze, że reszta ma się doskonale. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Rafał80 napisał:

U mnie największy jest samcem beta/gorzej wybarwiony, może ma słabą psychikę jak Gołota ;].

U mnie jeden samiec Aulonocara dojechał strasznie pobity ale jakimś cudem przeżył. Wygląda teraz jak bokser. Ma właśnie ksywę Andrzej lub Gołota :) Jak komu pasuje:) W worku zdemolował go o połowę mniejszy samiec. 

A bardziej nawiązując do tematu. Mi teraz padały jak muchy Otopharynx Tetrastigma. Jeden po drugim. Reszta ryb zdrowe jak byki. I nie wiem jaka może być przyczyna. Zero śladów przemocy. 

Edytowane przez Pikczer