Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, ostatnio zauważyłam, że w moim akwarium 250l jedna rybka nieco się powiększyła, jest to samiec i troche mnie to niepokoi, ponieważ to powiększenie wygląda jakby ktos mu wsadził do buzi pionowo pięciogroszówkę. Spotkał się ktoś z tym?

Opublikowano

Witam, wrzuć zdjęcie samca. Mój też wygląda od 3 dni jakby miał w pyszczku pieciogroszowke. Okazał się samica i ma jajka. Upewnij się czy to nie jest samica z jajkami. Albo następnym razem nie machaj portfelem przy akwarium :)

Wrzuc zdjęcia, będzie łatwiej coś skomentować. Może obrażenia po walce? Jaki gatunek? Etc etc etc 

Opublikowano
5 godzin temu, Fl4m4ster napisał:

ponieważ to powiększenie wygląda jakby ktos mu wsadził do buzi pionowo pięciogroszówkę.

Z opisu można wnioskować , że ta ryba inkubuje.  Ale mogę się mylić. Stąd jak możesz do wrzuć zdjęcie.

5 godzin temu, Fl4m4ster napisał:

jest to samiec i troche mnie to niepokoi

To się zweryfikuje jak wrzucisz zdjęcie.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Z opisu można wnioskować , że ta ryba inkubuje.  Ale mogę się mylić. Stąd jak możesz do wrzuć zdjęcie.

To się zweryfikuje jak wrzucisz zdjęcie.

IMG_20211214_230904_1.jpg

IMG_20211214_230900.jpg

IMG_20211214_230846.jpg

IMG_20211214_230816.jpg

4 godziny temu, Pikczer napisał:

Witam, wrzuć zdjęcie samca. Mój też wygląda od 3 dni jakby miał w pyszczku pieciogroszowke. Okazał się samica i ma jajka. Upewnij się czy to nie jest samica z jajkami. Albo następnym razem nie machaj portfelem przy akwarium :)

Wrzuc zdjęcia, będzie łatwiej coś skomentować. Może obrażenia po walce? Jaki gatunek? Etc etc etc 

Nie wiem czy to ma coś wspólnego, bo ten wygląd utrzymuje się już od jakiegoś tygodnia lub dwóch, ale dzisiaj zauważyłam u tego samego gatunku, (nie pamiętam jaki, sprawdzę i powiem) że ma zamglone jedno oko, i taką białą kropkę na nim. A wracając do tematów przewodniego, jeśli chodzi o rybkę, to cały czas w jednym miejscu jest (obok grzałki) i nie rusza się stamtąd.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Fl4m4ster napisał:

Nie wiem czy to ma coś wspólnego, bo ten wygląd utrzymuje się już od jakiegoś tygodnia lub dwóch, ale dzisiaj zauważyłam u tego samego gatunku

Na 100% inkubująca samica:)  Inkubacja trwa mniej więcej 21 dni.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Fl4m4ster napisał:

IMG_20211214_230904_1.jpg

IMG_20211214_230900.jpg

IMG_20211214_230846.jpg

IMG_20211214_230816.jpg

Nie wiem czy to ma coś wspólnego, bo ten wygląd utrzymuje się już od jakiegoś tygodnia lub dwóch, ale dzisiaj zauważyłam u tego samego gatunku, (nie pamiętam jaki, sprawdzę i powiem) że ma zamglone jedno oko, i taką białą kropkę na nim. A wracając do tematów przewodniego, jeśli chodzi o rybkę, to cały czas w jednym miejscu jest (obok grzałki) i nie rusza się stamtąd.

Będziesz Ciocią :) A samiec Mamą:) 

Wstaw jakieś bardziej ogólne zdjęcie zbiornika. Woda taka jest czy to zoom telefonu tak "upiększył" całość? 

Jest koło grzałki bo tam jest spokój.

Zamglone oko to może być uraz po jakiejś dyskusji. Zdarza się, obserwuj rybę. 

Jaka temperatura w akwarium? Śmiało napisz coś więcej. 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pikczer napisał:

Będziesz Ciocią :) A samiec Mamą:) 

Wstaw jakieś bardziej ogólne zdjęcie zbiornika. Woda taka jest czy to zoom telefonu tak "upiększył" całość? 

Jest koło grzałki bo tam jest spokój.

Zamglone oko to może być uraz po jakiejś dyskusji. Zdarza się, obserwuj rybę. 

Jaka temperatura w akwarium? Śmiało napisz coś więcej. 

spokojnie to tylko zoom, woda jest przeźroczysta, temperatura to 26 stopni C.    o jeju faktycznie, zobaczylam wlasnie w jej buzi te male cudeńka, nie wiedzialam, ze pyszczaki zmieniaja płeć.

Opublikowano
3 godziny temu, Fl4m4ster napisał:

spokojnie to tylko zoom, woda jest przeźroczysta, temperatura to 26 stopni C.    o jeju faktycznie, zobaczylam wlasnie w jej buzi te male cudeńka, nie wiedzialam, ze pyszczaki zmieniaja płeć.

Ja też nie wiedziałem, ale chyba  nie jest możliwe w tą stronę. Samica w samca niby tak u niektórych gatunków. Ale samiec w samice chyba się nie zmieni. Chyba zbyt skomplikowane. 

Widocznie to zawsze była samica, która miała kolory zbliżone do samca.