Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Stoję przed podjęciem decyzji o zamówieniu akwarium 180*60*60 i zastanawiam się czy zlecić również wykonanie komina wewnętrznego aby filtrować akwarium sumpem, czy jednak darować sobie sump i wstawić jeden lub dwa porządne filtry kubełkowe. Rozumiem że sump jest nieporownywalnie wydajniejszy, ale czy porządny filtr kubełkowy lub dwa nie będą również wystarczające do takiego litrażu? 

Czy jest ktoś kto używa właśnie wyłącznie filtra kubełkowego do takiego akwarium? 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi. A jesteście w stanie powiedzieć jaka średnica spływu, rewizji i powrotu powinna być w takim zbiorniku przy założeniu że obsługiwała to będzie pompa np. Eheim 9000l/h lub podobna o zbliżonym przepływie. 40 na spływ i rewizję i 32 na powrót? Muszę przekazać wymiary otworów przy zamówieniu i szczerze powiem, że nie wiem czy rozmiary powinny być takie jak napisałem czy może 32 na spływ i rewizję a 25 na powrót? Pewnie wielu z Was ma doświadczenie w tym temacie.

Edytowane przez wojzel
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej myślę że przy tej pompie to otwory to min 40 na spływ i powrót i 32 na rewizję. Ja przy 400L będę miał 40+32+32 przy pompie 7000. Co prawda pompa dc regulowana ale zapas powinien wystarczyc w razie czego. Bedzie podnosic na ok metr czyli 4500 powinna wydac ustawiona na maxa. Nie widzę potrzeby żeby rewizję robić taką samą jak spływ, przy tej średnicy zatkanie jej jest raczej niemożliwe zwłaszcza gdy zastosuje się odpowiednie sito spływu
np : sitko-splywu-40mm-aqua-medic.bmp

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że decyzja podjęta. Przy tym litrarzu zarówno sump jak i dwa kubelki zrobią robotę jak należy 😉

Edytowane przez darianus