Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ułożyłem jakiś czas temu tygodniową dietę dla moich pyszczaków i chciałbym zapytać co o niej sądzicie. 

Moja obsada to 

9x Metriaclima chrysomallos 

7x Metriaclima kingsizei lupingu 

Tygodniowa dieta jaką stosuję

Poniedziałek:

rano - spirulina super forte

wieczór - SUPERVIT

Wtorek:

rano - artemia

po południu - VITABIN (tabletki na szybę) 

wieczór - spirulina super forte

Środa:

rano - spirulina granulowana (fish magic) 

wieczór - spirulina super forte

Czwartek:

rano - SUPERVIT 

wieczór - Tropical Soft Line Africa Carnivore

Piątek:

rano - spirulina 

wieczór - Tropical Soft Line Africa Herbivore

Sobota:

rano - wodzień

wieczór - spirulina

Niedziela:

po południu - ogórek (zostawiam go w akwarium do wieczora) 

Zapraszam do opinii, z chęcią posłucham waszych rad

Opublikowano (edytowane)

Bardzo fajna dieta. Widzę, że się postarałeś. Rozpiska z pewnością pomoże w tym, by się nie pogubić i ryby miały pełen zróżnicowany bufet przez cały tydzień.

Rozpiska różni się zdecydowanie od tej, którą ja ułożyłem dla swoich pysi:

Pn rano: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Pn wieczorem: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Wt rano: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Wt wieczorem: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Sr rano: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Sr wieczorem: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Cz rano: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Cz wieczorem: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Pt rano: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Pt wieczorem: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

So rano: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

So wieczorem: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Ni rano: NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Ni wieczorem: Artemia mrożona lub liofilizowana, chyba że zapomnę, to NATUREFOOD PREMIUM CICHLID mix rozmiarów S, M i L, tego ostatniego najwięcej

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 3
  • Haha 2
Opublikowano

@Falcowski daj im coś innego minimum 2 inne pokarmy dodatkowo z innej firmy, nie dlatego że naturefood coś brakuje tylko dla urozmaicenia, inne pokarmy będą miały inny smak co spowoduje ożywienie, większy apetyt i ogólnie poprawi się kondycja ryb. Często też inny pokarm pobudza ryby do tarła.

Taka moja mała rada a zrobisz jak chcesz ;) .

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, MaciejJazg napisał:

Rozumiem, chcę zapewnić im dobrą i urozmaiconą dietę aby szybko i zdrowo rosły.

Myślę , że niejeden szef kuchni byłby z Ciebie zadowolony. Z tego co policzyłem to masz chyba sześć pokarmów suchych i jeden mrożony ( wodzień). Uwierz mi , że nie ma żadnej potrzeby rozpisywać i układać menu dla Twoich ryb poza doborem odpowiedniej diety dedykowanej dla danego rodzaju ryb ( mięso czy roślinożercy). Z biegiem czasu zorientujesz się , że mogą uciekać terminy . Ja też mam kilka rodzajów ale wymieszane w jednej puszce z której podaje rano a wieczorem mrożonki. Możesz sobie podzielić ewentualnie na dwie puszki i podawać naprzemiennie rano - wieczór a raz  - dwa razy w tygodniu wodzień ( ma niską zawartość białka ) Mimo , że masz tyle pokarmów polecam jednak dodatkowo raz w tygodniu podać Dalio Plus Tropicala z tego względu , że posiada w swoim składzie dużą zawartość czosnku co jest wskazane przy takim karmieniu ryb.

• Lubię to 5
Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz78 napisał:

@Falcowski daj im coś innego minimum 2 inne pokarmy dodatkowo z innej firmy, nie dlatego że naturefood coś brakuje tylko dla urozmaicenia, inne pokarmy będą miały inny smak co spowoduje ożywienie, większy apetyt i ogólnie poprawi się kondycja ryb. Często też inny pokarm pobudza ryby do tarła.

Taka moja mała rada a zrobisz jak chcesz ;) .

Czasem dosypuję im trochę hikari (5% objętości mieszanki), ale bardziej by się tego badziewia pozbyć - niechętnie je jedzą.

Co do ożywienia, to niech one już żywsze nie są, bo mi zbiornik rozwalą :D

Co do apetytu, to jak siedzę wieczorem przy kompie, to już 2 godziny przed karmieniem żebrają o kolację. Jak oglądałeś Evana Wszechmogącego, to wiesz co mam na myśli :D 
https://www.youtube.com/watch?v=AH3m0UxMpC4

A jeśli chodzi o tarło, to Sodoma i Gomora - szczególnie Yellow parzą się jak norki, non stop 2-3 samice inkubują - jedno skończą i znów. 

Tak więc stereotypy na bok, BUSTED ;)

A tu film z karmienia:
https://www.youtube.com/watch?v=CFPJT0YfrrU

Opublikowano
36 minut temu, Falcowski napisał:

Co do ożywienia, to niech one już żywsze nie są, bo mi zbiornik rozwalą

Aż takie żwawe to nie są, obejrzałem film z karmienia, są ospałe i tak bez większego entuzjazmu jedzą.

38 minut temu, Falcowski napisał:

Tak więc stereotypy na bok, BUSTED

A dawałeś inne smakujące rybom pokarmy oprócz tego badziewia?

Bo jeżeli nie to nie masz porównania jak ryby będą się zachowywały przy urozmaiconej diecie więc wstrzymałbym się z tymi stereotypami ;) .

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Aż takie żwawe to nie są, obejrzałem film z karmienia, są ospałe i tak bez większego entuzjazmu jedzą.

A dawałeś inne smakujące rybom pokarmy oprócz tego badziewia?

Bo jeżeli nie to nie masz porównania jak ryby będą się zachowywały przy urozmaiconej diecie więc wstrzymałbym się z tymi stereotypami ;) .

No bez przesady z tą ospałością. Jeśli to nie problem, nagraj swoje pociechy podczas karmienia, żebym miał odniesienie i zrozumiał, dlaczego uważasz że moje są ospałe. Wg mnie nie są - rzuciły się jak wariaty na tą karmę.

Daję im artemię mrożoną czasem, więc mam odniesienie. Zbyt dużej różnicy nie ma.