Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym , że chlor szkodzi rybom a ozon nie.

Cudu w tym nie widzę, mogło zredukować biologię, ale nie zabija to ryb jak się pilnuje parametrów.

Opublikowano

No  tak spokojnie z tym zabijaniem bakterii. Ozon jest nietrwały i utrzymuje się w wodzie krótko, więc jeżeli to woda z sieci wodociągowej, ozonowana w stacji uzdatniania, to w momencie wylotu z kranu ozonu już w niej nie ma raczej. A jeżeli jest to woda ozonowana w jakiejś przydomowej stacji, to pół godzinki i po ozonie. Tak plus minus. Natomiast jeżeli mamy wodę uzdatnianą ozonem przez lokalne wodociągi, to warto brać pod uwagę, że czasem poza ozonowaniem, mogą użyć chloru np. po naprawach. Jeżeli w takim momencie zrobimy dolewkę bez ustrojstwa czy uzdatniacza to tragedia gotowa.

• Lubię to 1
Opublikowano

Panowie w czwartek zalałam 100 l wody z kranu i dolalem 50l ze starego akwa ,przerzucilem filtr zewnętrzny do nowego baniaka ,w piątek dolalem 50 l wody ze starego baniaka i przerzucilem filtr wewnetrzny. 

Ryby sprzedałem, zostaly mi 3 sztuki Acei 1 samiec i 2 samice które przelozylem w sobote ,dziś mamy poniedziałek ryby pływają i chyba maja się dobrze. 

Pytanie dolać pozostale okolo 100 litrów i myśleć o zarybianiu czy czekać ?

Opublikowano
8 godzin temu, LukiBars napisał:

Pytanie dolać pozostale okolo 100 litrów

A czy te pozostałe 100 litrów w jakiś sposób filtrujesz, napowietrzasz? Czy tak sobie od piątku stoi i kiśnie?

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolega miał 150 litrów wcześniej. 100l starej wody już wlał. Chyba pyta o dopełnienie świeżą.  Pewnie, dolewaj śmiało. Tylko uzdatnioną jakoś, żebyś chlorem kłopotów sobie nie narobił.

• Lubię to 1
Opublikowano
Kolega miał 150 litrów wcześniej. 100l starej wody już wlał. Chyba pyta o dopełnienie świeżą. 
Ok. Chyba źle to zrozumiałem ale 100l to wlał wody z kranu plus 50l ze starego akwa.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
16 godzin temu, LukiBars napisał:

Panowie w czwartek zalałam 100 l wody z kranu i dolalem 50l ze starego w piątek dolalem 50 l wody ze starego baniaka 

Hmmmm. Kufel KM robi robotę. Z niecierpliwością czekam na swój 😜

• Haha 2
Opublikowano

W sumie to moze faktycznie pisalem jakos niezrozumiale 😂 Tak czy inaczej akwarium zalane do pełna, 3 sztuki Acei ktore zostaly sobie pływają i nic im się nie dzieje. Poczekam do weekendu i ruszam po ryby 🥳

• Lubię to 2