Skocz do zawartości

Namaczanie granulatów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Są różnice w budowie przewodu pokarmowego, ale nadal pielęgnice są wszystkożerne "Although many cichlids are morphologically adapted to a particular food source, they may become generalists depending on availability."( https://animaldiversity.org/accounts/Cichlidae/). Cichlids are opportunistic feeders, meaning they will consume a wide variety of food sources depending on what is available in their environment (https://purrfectforum.com/understanding-the-cichlids-digestive-system/ ).

2. Naturalną dietę  bada się sprawdzając zawartość żołądków... Pielęgnice mają żołądki. Nawet te, które w żołądkach mają głównie algi. W żołądkach silnie kwaśne środowisko (https://purrfectforum.com/understanding-the-cichlids-digestive-system/ ).

3. Karmię granulatami. O tym też jest temat.

4. Bronisz jednego mitu drugim...;) ale wiem, że Cię nie przekonam ;)

Edytowane przez triamond
Opublikowano

Słuchajcie, mój Guru od ryb, ma taką własną karmę. Ryby ma przepiękne i w super kondycji. Podkreśla, że bez namaczania. Taki OT trochę, ale patrzcie na białko Białko: 62%; Tłuszcz: 10%; Błonnik surowy: 0,7%; Popiół: 8,8%; Witaminy: Witamina A 13 580 IU/kg; Witamina D3 1,350 IU/kg; Witamina E 272 mg/kg; Witamina C 291 mg/kg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja odpuściłem granulaty, karmię obecnie tylko płatkami. Jest taki wybór, że rybom chyba też nie jest źle.

Za każdym razem odmierzam wagą pokarm - zajmuje mi to ok. 15-30 sekund więcej, a mam pewność co do ilości. Nie tylko jest niesamowita różnica w objętości płatki kontra granulki, ale również ten sam pokarm w płatkach w zależności jak się wsypie do pojemniczka zajmuje różną objętość.

Wcześniej kilka razy szczególnie z rdzawymi (może były zbyt małe), miałem taki problem, że po granulacie ich brzuch wyglądał jakby połknęły trójkąt lub kwadrat. Na szczęście przechodziło im to.

Wiem, że takich testów było dużo, ale mój granulat z 2 ml, po namoczeniu zwiększa się do 5 ml. Od hodowców słyszałem kiepskie opinie akurat o tym produkcie, a jest ogólnie polecany. Moje karasie w drugim akwarium też go polecają ;)

@triamond nie twierdzę, że to jest bez znaczenia, bo u mnie mogły wystąpić inne czynniki). Teraz ryby mają 5 rodzajów pokarmów tylko w płatkach i wydają się być wszyscy zadowoleni. 

gran1.thumb.jpg.b685bb54ed54f2b4bcd2c4f821508571.jpg

gran2.thumb.jpg.28feebba41a303330f1171f26d8ad270.jpg

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Karmię Hikari, kilka miesięcy temu przestałem namaczać - żadna nie padła. Karmiłem nawet Demasoni tylko przed podaniem kruszyłem bo malizny były.

• Lubię to 1