Skocz do zawartości

Namaczanie granulatów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dużo czytałem o namaczaniu granulatów. Myślę, że zdecydowanie warto to robić. Ostatnio przeprowadziłem mały test z pokarmem Pro Defence Size XXS. Różnica jest naprawdę spora. Jeśli podaje granulat to zalewam go wodą z akwarium (strzykawka ok 20 ml) na około 4-5 minut. Zastanawiam się tylko czy taki pokarm nie traci jakiś wartości, ale to chyba zbyt krótki okres czasu? Poniżej zdjęcie gdzie wrzuciłem parę granulek świeżego do już namoczonego.

20211003_211131.thumb.jpg.82d4fe252695f14583dcffc04a730f9a.jpg

PS mam wrażenie, że już był taki temat, jeśli tak to proszę o połączenie.

PS2 w dziale Żywienie znajduje się przypięty temat ze "starego" forum: "Najciekawsze artykuły i wątki działu żywienie.". Myślę, że warto go usunąć lub poprawić/naprawić.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, ziemniak napisał:

PS mam wrażenie, że już był taki temat, jeśli tak to proszę o połączenie.

Tak, są takie tematy, ale dotyczą granulatów firm NorthFin i Hikari. Jeśli chcesz przeprowadzić podobny test pokarmów firmy Tropical to zapraszam do działu "Eksperymenty akwarystyczne".

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 4
Opublikowano
55 minut temu, ziemniak napisał:

Zastanawiam się tylko czy taki pokarm nie traci jakiś wartości,

Umieszczenie pokarmu w wodzie wypłukuje z niego witaminy, musisz tak namoczyć pokarm aby wchłoną całą wodę. Nie da się określić ile ma być tej wody, zależne jest to od ilości granulek.

• Lubię to 4
Opublikowano

Ja wcześniej namaczałem i pro defence i granulaty osi - puchły nawet dwukrotnie.

Od pewnego czasu (jakieś 3 miesiące) nie namaczam, wrzucam prosto do wody.

Nie zauwazyłem róznicy w zachowaniu ryb.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Z mojego doświadczenia z granulatami wynika co następuje:

- można namoczyć po to żeby orientacyjnie (miara oczna) stwierdzić jak bardzo pokarm pęcznieje i w jakim czasie, po to żeby wiedzieć ile dać niemoczonego tak żeby ich nie przekarmić, pęczniejący pokarm w rybim brzuchu może jej zaszkodzić jeśli jest go za dużo, ryba zje kilka kulek a po kilkunastu minutach brzuch ma wydęty jakby zjadła wielokrotnie więcej

- nie trzeba namaczać jeżeli wiesz jaki rozmiar osiąga granulat namoczony

- podajesz suchy w małych ilościach stopniowo i obserwujesz rybie brzuchy

- jak już nabierzesz wprawy ile podać granulatu aby nie przekarmić namaczanie jest zbędne

- podawałem granulat zarówno namoczony jak i suchy, stwierdziłem że suchy bardziej im smakuje, może namoczony traci trochę smaku? w każdym bądź razie woda z moczącym się granulatem zabarwia się więc granulat puszcza do wody jakieś składniki.

Karmię granulatami naturefood i dainichi.

Edytowane przez Tomasz78
  • Lubię to 7
Opublikowano

A ja z ciekawości zapytam o to od jakiej ryby i w jakiej ilości bierzecie soki trawienne do namaczania granulek w czasie testów. Przecież w przewodzie pokarmowym i żołądku ryby nie ma wody. Jedyny kontakt z wodą granulki mają w chwili wrzucenia do wody, po chwili są już połknięte przez rybę. Ile w tym czasie wchłoną wody i o ile zwiększą swoją objętość?

Wy-Tapatalkowane

• Lubię to 2
Opublikowano

Witaj 

W artykule opisałem spostrzeżenia odnośnie karmienia ryb tym pokarmem i do dnia dzisiejszego nie zauważyłem, aby zwiększał on swoją objętość pod wpływem namaczania,co po przeczytaniu twojego wpisu ponownie sprawdziłem . 

• Lubię to 3
Opublikowano
3 minuty temu, egon44 napisał:

W artykule opisałem spostrzeżenia odnośnie karmienia ryb tym pokarmem i do dnia dzisiejszego nie zauważyłem, aby zwiększał on swoją objętość pod wpływem namaczania,co po przeczytaniu twojego wpisu ponownie sprawdziłem . 

Kiedyś już gdzieś o tym wspominałem. Nie wiem, czy mam jakąś podróbę tego pokarmu, czy o co chodzi, ale jak moczyłem go 5min to zwiększał swoją objętość. Nie aż tak jak granulat osi, ale jednak. Mam rozmiar M, może to powoduje różnicę?

Opublikowano
55 minut temu, darkon napisał:

Przecież w przewodzie pokarmowym i żołądku ryby nie ma wody.

Ciało/organizm ryb tak jak i wszystkich organizmów żywych na planecie ziemia zawiera wodę.

Jeśli ryba połknie suchy pokarm to jak on będzie się trawił, jak taki suchy będzie się przesuwał w jelitach, taki suchy ma ostre krawędzie to by jelita rozdarł, pokarm będzie nawilżony do stanu strawności/przesuwalności bezpiecznej itp, itd.

No jak wody niema, w sensie płynów, a jak są płyny to pęcznieje.

Opublikowano
5 minut temu, bojack napisał:

Kiedyś już gdzieś o tym wspominałem. Nie wiem, czy mam jakąś podróbę tego pokarmu, czy o co chodzi, ale jak moczyłem go 5min to zwiększał swoją objętość. Nie aż tak jak granulat osi, ale jednak. Mam rozmiar M, może to powoduje różnicę?

Może nie od razu podróbę, ale nie można wykluczyć jakieś felernej partii. Trudno mi się ustosunkować do tego. 

Kiedyś raz miałem Tropical Pro Defence w rozmiarze M, ale nie wypowiem się czy puchnął po namoczeniu, bo akurat tego nie sprawdzałem. 

Od długiego czasu karmię ryby Tropical Pro Defence S, i ten w mojej ocenie nie puchnie.

• Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
    • Używam właśnie poliestrowej od innego dostawcy niż poprzednim razem bo tamten już nie ma jej w ofercie. Tamta poprzednia nie robiła mi takiej wody. Oczywiście nie można wykluczyć, że ubytek bakterii ze starej owaty właśnie to powoduje, mimo braku zmiany parametrów NO2, NO3, ale może też trafiłem na wyrób z innej chińskiej fabryczki gdzie proces produkcji jest trochę inny . Woda wygląda przez dwa -trzy dni jak by była lekko zabarwiona (zafarbowana) na na biało, a nie pływał w niej jakiś widoczny gołym okiem pył.  Chyba przy następnej wymianie  włożę wkłady sznurkowe i zobaczę co będzie się działo. Czy ktoś z Forumowiczów używa gotowych sznurkowych , jeśli tak to z jakim PPI bo pamiętam, że kiedyś używałem jakieś w miarę gęste i po kilku dniach się zapychały.
    • Sprzedawca nie ma tu znaczenia, należy zwracać uwagę na rodzaj włókniny. Silikonowe pylą, poliestrowe nie. https://allegro.pl/oferta/wloknina-tapicerska-poliestrowa-owata-sztywna-300g-12017517499
    • Jedno nie daje mi spokoju, czy na pewno dobrze regenerujemy żywice jonowymienne? Powszechnie polecana na forum i stosowana metoda regeneracji zakłada przygotowanie roztworu 10% solanki i objętości 3 x objętość żywicy, w której następnie płukane jest złoże. Patrząc jednak jak sposób regeneracji w domowych stacjach uzdatniania (opis np. https://www.filtry-do-wody.info/blog/regeneracja-zmiekczacza-wody-co-warto-wiedziec/) widzę jedną zasadniczą różnicę: w stacji uzdatniania solanka przechodzi przez złoże tylko RAZ i trafia do kanalizy a u nas żywica zwykle "kąpie się" w solance przez dłuższy czas. Przykładowo, stacja do usuwania azotanów w instalacji domowej (https://sklep.osmoza.pl/usuwanie-azotanow-global-water-nitrate-p-2240.html) zużywa do regeneracji 25l żywicy 140 l wody i 2,9 kg soli (solanka o stężeniu ok 2%) i trwa niecałą godzinę. Proporcjonalnie, do regeneracji 1 litra żywicy zużywane jest zatem ok 5,6l solanki. I teraz pytanie co jest lepsze dla żywicy i jej właściwości absorpcyjnych? Jednorazowe płukanie solanką o mniejszym stężeniu ale w większej ilości, czy długie płukanie w tej samej solance o większym stężeniu? W pierwszym przypadku wypłukujemy wszystko z zabrudzonej żywicy, a w drugim "zabrudzona" solanka wielokrotnie przepływa przez nasze złoże. Tak jak już wcześniej pisałem mam u siebie 3 litry PA202 i do regeneracji używam 6 lub 9 litrów solanki 10%. Regenerację robię na dwa sposoby: albo mieszam gorącą "zupę" w wielkim 9-o litrowym garnku (6 litrów solanki + 3 litry żywicy), albo 9 litrów letniej solanki (ok 40oC) przepycham małą pompką przez dwa szeregowo połączone HW603 z wylotem z powrotem do gara. W obu przypadkach regeneracja trwa ok godzinę. Czasami powtarzam proces regeneracji po raz drugi z nową "czystą" solanką - wtedy kolor "zupy" jest jaśniejszy 🙂  Po tym oczywiście płukanie pod kranem i z powrotem do akwa. Następnym razem planuję jednak przygotować w wiadrze 30 litrów solanki o mniejszym stężeniu i przepchnąć ją tylko raz przez całą żywicę przy wolnym przepływie (litr na minutę). Co o tym sądzicie? A może ktoś już tak robi?
    • Chciałbym odświeżyć trochę temat owaty, bo ostatnio trafiłem na allegro na taką która przez pierwsze 2-3 dni po wymianie sekcji mechanicznej w narurowcu powoduje "zmlecznienie" wody. Raczej nie jest to problem wynikający z ubytku części bakterii ze starej owaty bo parametry wody się nie zmieniają.  Prośba do użytkowników forum którzy używają u siebie owaty i nie mają takich problemów o podesłaniem namiarów na sprzedawców .
    • 2 x a520e da podobny efekt (trochę lepszy) jak a502ps + a520e, a będzie trochę taniej. A520e ma trochę większą pojemność; wiążę DOC i azotany. a502ps tylko DOC. Przy czystej wodzie (mało DOC) kombinacja może być 2x gorzej niż samo a520e...Wydaje się, że to po prostu nie przemyślana a popularyzowana idea. https://www.purolite.com/product/a520e https://www.purolite.com/product/a502ps
    • Wątek chyba do zamknięcia... Niestety hodowla jest całkowicie zlikwidowana. Również niestety przez nieporozumienie umówione dla mnie saulosi pojechały w świat.   
    • A502PS ma właśnie pochłaniać związki i zanieczyszczenia organiczne po to żeby PA202 mogła spokojnie pracować i pochłaniać NO3 🙂  Przy okazji pytanie czy ktoś kto używał może testu na DOC - Rataj ANTIALGAE CHSK? https://www.invital.pl/rataj-antialgae-chsk-test  Jeżeli tak, to czy jego wyniki rzeczywiście pokażą poprawę po zastosowaniu Purigenu lub A502PS?
    • Tylko faktycznie gęstość 45ppi to może się bardzo szybko zapchać. Średnio przepływ przez długość sumpa to spiętrzenie nawet do 5cm, więc na takiej gąbce będzie spiętrzać, aż pójdzie górą, a wtedy pompa sucha. Zatem też się zgadzam, by jednak odpuścić tą gąbkę.  Natomiast gąbki 20ppi daj wszędzie, gdzie tylko zostanie ci miejsce, jako składowisko biologii. Możesz nawet z 50 litrów objętości gąbkami dać i wcale nie będzie za dużo, a woda kryształ.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.