Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Planuje zrobic tlo wew. lupki przyklejone do pleksi.Wie ktos ile kosztuje mniej wiecej plyta pleksi 120x50 cm ? Albo cos co mozna dac pod lupki ?

Opublikowano

Hmm jak dałem dosć drogo(tak mi sie wydaje) za plexi bo ok 37 zl za kawalek 80x40, a taki jak ty potrzebujesz myśle ze powinien kosztowac ok 60-70 zl. Chyba ze ktoś załatwił sobie taniej :D

Opublikowano

Spróbuj z cienką szybą, tak 5mm albo 4mm ja tak przynajmniej zrobiłem w swoim akwa tylko, że ja mam dużo mniejsze 90x40, a i będziesz musiał uważać aby nie pękła bo te łupki to trochę ważą

Opublikowano

Wlasnie stroche sie boje, ze szyba peknie.. No nic poszukam w hipermarketach budowlanych ale wlasnie kiedys juz patrzalem to ceny byly takie sobie. Moze znajde cos tanszego... Napisze w tym temacie jak juz zakupie :)

Opublikowano

Ja w dwóch ostrożnie z ojcem wstawiliśmy do akwa szybe i nie pękła, ja mam 3mm to do twojego akwa była by dobra tak z 5mm

Opublikowano

Dlaczego głupi :?: co robiłeś kiedyś takie tło, zajmuje bardzo mało miejsca a szyba o grubości 5 mm niepęknie, a tak w ogóle to ta szyba jest tylko podkładem konstrukcyjnym, jak już przykleisz sylikonem to jeden kamień trzyma drugi

Opublikowano
Witam !

Planuje zrobic tlo wew. lupki przyklejone do pleksi.Wie ktos ile kosztuje mniej wiecej plyta pleksi 120x50 cm ? Albo cos co mozna dac pod lupki ?

Koszt płyty pleksi jaką zakupiłem do zrobienia tła wewnętrznego przy użyciu łupków , to dokładnie - 41,95 ( rozmiar płyty 120/54)

-tło zrobione tylko przy pomocy łupków i płyty plexi.

Kosztów szyby nie znam :(

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/historie.../malawi_krok_po_kroku_okiem_poczatkujacego.html

Wyżej podaję Ci link do opisu budowy swojego tła wewnętrznego , właśnie na podstawie płyty plexi oraz przy zastosowaniu łupków ( oczywiście przeczytaj tylko to co Cię interesuje ) :wink:

rAku napisał odnosnie zastosowania jako podkładu pod tło szyby:

...zajmuje bardzo mało miejsca a szyba o grubości 5 mm niepęknie, a tak w ogóle to ta szyba jest tylko podkładem konstrukcyjnym, jak już przykleisz sylikonem to jeden kamień trzyma drugi

może i tak... ale ja bym nie próbował, płyta o której piszę, miała grubość 2,5mm ... więc zajmuje chyba jeszcze mniej miejsca, a wyciąganie/wkładanie tła zbudowanego na plexie - jest zdecydowanie mniej stresujące niż wyciąganie/wkładanie tła zbudowanego na szybie - należy pamiętać, że tło jakie zbudujesz na "jakiejś" podstawie ... trochę waży , i ważna jest jego tzw. sprężystość :oops:

p.s.

streszczenie :wink:

1-tło zbudowane na podkładzie szyby - brak elastyczności - kruche, ciężkie, możliwość pęknięcia

2-tło zbudowane na podkładzie płyty plexi - w miarę elastyczne, cienkie, lekkie

...i na koniec : tło wewnętrzne - które nie ma być wyciągane (stałe) - lepiej zrobić na tylnej szybie akwa ... ale wtedy tracimy ją ... np. gdyby przednia szyba została porysowana - nie mozna "zamienić stronami" swojego akwa :cry:

Oczywiście są i inne techniki budowy tła wewnętrznego, ale pytanie dotyczyło konkretnie takiej techniki ,więc tak bym sugerował :wink: