Skocz do zawartości

Pokrywa czy belka do akwarium 150x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

to mój drugi post na forum ale powoli się rozkręcam 😁

Mam dylemat: pokrywa alu czy belka oświetleniowa? 🤔

W sumie już byłam zdecydowana na pokrywę z 1 świetlówka o barwie 9000 lub 10000. Ale jak zaczęłam się zastanawiać którą, to pomyślałam o belce color.

Można sobie regulować barwę, ściemniać i inne bajery.

Ale z drugiej strony wizualnie bardziej podoba mi się pokrywa, no i nie przepuszcza światła do góry tylko oświetla samo akwarium...

Więc korona też raczej odpada? 🤔

I mam zagwozdkę na calego 😁

A może tak 2in1 czyli pokrywa z belką zamiast świetlówki?

Czy moglibyście się podzielić Waszymi doświadczeniami w tym temacie? 😀

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi 😊

Edytowane przez Smoczyca
  • Smoczyca zmienił(a) tytuł na Pokrywa czy belka do akwarium 150x50x50
Opublikowano
2 godziny temu, Smoczyca napisał:

A może tak 2in1 czyli pokrywa z belką zamiast świetlówki?

Cześć
Miałem pokrywę z świetlówkami, potem usunąłem świetlówki i w ich miejsce zainstalowałem dwa naświetlacze led po 40W. Efekt ciekawy, lekko mroczny dzięki zaciemnionym bokom. Coś jak światło przebijające się do korytarza jaskini lub przez gęste konary drzew. Teraz mam belkę opartą na planach @egon44 TU opisanych, zamocowaną w pokrywie. Efekt podoba mi się bardzo. Schemat z powolnym zapalaniem się diod nie stresuje ryb (nagłe zapalanie się jarzeniówek i naświetlaczy powodował chwilowe zamieszanie i popłoch wśród ryb). Na efekt wschodu i zachodu używam taśmę led o temperaturze barwowej 3000K (tak jak ma wschód i zachód słońca) podpiętą pod kontroler.
Pzdr. Rysiek

• Lubię to 3
Opublikowano

Rysib dziękuję za fajny pomysł i link do tego jak to zrobić ale obawiam się, że sama nie dam rady tego dokonać...😐

Czy można taką belkę wg Twojego zestawienia kolorystycznego gdzieś zamówić? Czy ktoś z forumowiczów robi może takie cacka na zamówienie?

Opublikowano

Pamiętaj jedno. Akwarium w "naszym biotopie" musi być przykryte. Możesz położyć szyby i na to belkę oświetleniową.

Proponuje jednak pokrywę alu albo zrobić sobie ze spienionego PCV.

Wtedy dowolne oświetlenie możesz zamontować sobie w środku.20200908_194812.thumb.jpg.084209d7596cd266746bd9a221887e51.jpg

• Lubię to 8
  • Dziękuję 1