Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Na początek żeby sprostać wymogom:

Akwarium 230 l- filtracja 2xJBL 902 + cyrkulator 4000 l + dodatkowe natlenienie z natleniacza Aquael OXYPRO 150.

Dno- piasek + łupek filitowy

Parametry w normie: PH 7.8; NO2-0; NO3 trzymane na poziomie 5-15. Podmianki reguarnie, co tydzień o 30%.

Obsada: Saulosi, Rdzawy, Red Red, Acei (tak, tak- wiem. Póki co są małe) + Military Helmet.

Uwaga- powyższe nie musi dotyczyć odchyleń w moim akwarium.

Jakiś czas temu kupiłem dojrzałe pyszczaki rdzawe (w rozmiarze ok 8-9 cm)- 4 sztuki. Ryby w sklepie nie wyglądały najpiękniej, wszystkie wyglądały na wychudzone ale wynegocjowałem cenę, nastawiłem się na kurację i założyłem pozytywny wariant.

Po trzech tygodniach sytuacja wygląda mało rozwojowo:

1. Wszystkie inne ryby mają się wspaniale- rosną, trą się, inkubują- również Sprengerae z innego źródła. Nie są grube, nie są chude, powiedziałbym podręcznikowe. 

2. U tych o których wspominałem powyżej- zakupionych- goją się ubytki w płetwach, pobierają pokarm. Niestety jednak, brzuchy wyglądają na wręcz zapadnięte. Poprawiła się nieco ich witalność, ale zauważyłem też, że jako jedyne ryby w akwarium pobierają one tlen z powierzchni wody- od czasu do czasu, podobnie jak kiryski lecą pionowo w górę i biorą "bąbla" co jest nietypowe dla innych ryb, również Sprengerae od innego dostawcy.

3. Naprawdę dbam o akwarium- ryby dostają witaminy, woda sprawdzana jest regualrnie, temperaturę wody zamykam w przedziale 25-26, równo świecę przez 10 godzin dziennie. Nie zaskakują mnie żadne plagi glonów ani zakwity. Od początku akwarium zdechły mi 3 ryby- w tym jedna mała od smigiełka w cyrkulatorze.

I teraz- co robić?

1. Czy ten sposób pobierania tlenu może sugerować obecność istnienie pasożyta, który zaatakował ryby od wewnątrz?

2. Czy podawanie, w obliczu tego że problem dotyczy tylko limitowanej ilości ryb z obsady, chemii ma jakiś sens? Jeśli tak- co możecie polecić?

3. Co to może być? Czy śpięcie tych dwóch objawów na raz sugeruje coś konkretnego?

4. Co byście zrobili w tej sytuacji?

Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi w temacie chorych Sprengerae ze sklepu XXX ;)

Pozdrawiam,

Kamil 

Opublikowano

Po pierwsze spytam się czy robiłeś kwarantannę,   czy wrzuciłeś do pozostałych bez niej?

Na dzień dzisiejszy nie zmieniał bym nic, poza tym by je cały czas obserwować. Poprawa sił witalnych jest bardzo pozytywnym objawem, pozwalającym patrzeć pozytywnie w przyszłość.

Opublikowano

Hej, możesz spróbować z pokarmem sera baktotabs , który zawiera w sobie lek na infekcje , na pewno nie zaszkodzi a może pomóc w problemie.  

Opublikowano
34 minuty temu, egon44 napisał:

Niemożliwe, aby wynik był zerowy. 

Czemu niemożliwe?

O ile JBL pokazuje >0,01 jako najmniejsza wartość, to zoolek na skali ma 0.

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, yaro napisał:

Czemu niemożliwe?

O ile JBL pokazuje >0,01 jako najmniejsza wartość, to zoolek na skali ma 0.

Używam zooleku- na skali jest 0 a zaraz po tym 0,025. Nigdy nie przebiłem się powyżej 0,025.

Jakie może mieć to znaczenie w kontekście tego co opisałem powyżej?

20210821_152157.jpg

Opublikowano

Panowie, pragmatycznie rzecz ujmując- chciałbym tylko i wyłącznie znaleźć odpowiedź na pytania:

1. Co dolega tym rybom?

2. Czy pozostałej części obsady może to zagrażać?

3. Czy kwestia pobierania tlenu może być powiązana z przebytymi chorobami?

4. Jakie działań mogę podjąć w kwestii zdiagnozowania/zlikwidowania wymienionych objawów 

Jeżeli podzielicie się ze mną swoim doświadczeniem w kwestii tych dolegliwości będę niezwykle wdzięczny- kwestia kwarantanny, preparatu sery i testów zooleka nie jest w żaden sposób rozwojowa w kwestii tego tematu :)

Chętnie Was naprowadzę doprecyzowaniem innych wskaźników, sprawdzę każde źródło, ale... trzymajmy się głównego tematu. 

Opublikowano
14 minut temu, KC89 napisał:

Panowie, pragmatycznie rzecz ujmując- chciałbym tylko i wyłącznie znaleźć odpowiedź na pytania:

Więc najpierw (z grzeczności) odpowiedz na zadane Tobie pytania. Wróć do postu #2 i odpowiedz na pierwsze pytanie, bo podejrzewam, że tu jest klucz.