Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa problemy. Pierwszy z nich to rewizja w kominie. Rewizja strasznie hałasuje przy zaciąganiu wody. Jak temu zaradzić? Uciąć na ukos? Drugi problem to powrót wody na pauzie pompy. Wylot zaciąga wodę a że jest dość sporo pod taflą wody, bez problemu przeleje sumpa. Jak temu zaradzić? 

Opublikowano

Na temat pierwszego problemu się nie wypowiem, ale z drugim problemem poradzisz sobie wiercąc mały otwór w rurze wylotowej tuż pod powierzchnią wody.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Albo/oraz zawór zwrotny. Tylko taki, który ma małe opory (klapowy, kulowy bez sprężyny )?

np. https://wszystkodobasenow.pl/zawor-zwrotny-pionowy-pvcu-kw-kw

(nie testowałem). Zapytaj na jakimś forum rafowym, tam mają to bardziej rozpracowane.

Z zaworem będzie mniej przelewać się niż z samą dziurką (a najlepiej kilkoma).

Co do siorbania rewizji (jeśli masz 2 spływy: spływ z zaworem + rewizja bez zaworu), to ustaw tak zawór, żeby ustalić poziom wody w kominie stabilnie, a przez rewizję żeby nic nie leciało. Będzie cicho.

Opublikowano

Zapraszam do mnie do ustawienia, mnie już szlag trafia :P Minimetr w jedna strone i już dupa. Albo słup wody w kominie za nisko i halas opadającej wody, albo siorbanie rewizji :D Powalczę jeszcze trochę z zaworem, albo wymienie może na jakiś lepszy/precyzyjniejszy.

Opublikowano (edytowane)

Tu masz sporo o sumpie. Zachęcam do subskrypcji.

Na powrocie daj zawór zwrotny. Zobacz też pozostałę moje filmy o sumpie.

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 1
Opublikowano

Widziałem Twoje filmy ; -)

Triamond, rozmawialiśmy na PW o mutagu. Odkryłem nowy problem. Na pauzie pompy komora w ktorej jest mutag przelewa się do drugiej komory i medium bedzie fruwało we dwóch komorach, musze cos z tym zrobic 😕