Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

W przyszłym tygodniu przyjeżdża mi akwarium 220x60x60 cm + sump. Pod koniec września będę zamawiał ryby. Do tej pory miałem do czynienia tylko z pyszczakami mbuna + mały drapieżnik sciaenochromis Fryeri.
Z rybami non mbuna nie miałem nic do czynienia. Bardzo podobają mi się też drapieżniki takie jak Exochochromis Anagenys, Nimbochromis Venustus, Dimidiochromis Strigatus. 

Z poprzedniego akwarium został mi młody samiec Sciaenochromis Fryeri (Ok 9-10cm )+ 2 samice oraz 3 sztuki młodychLabidochromis Yellow. Chciałbym aby zostały, ale  ostatecznie mogę je wydać. 

Żeby było jeszcze ciekawie - przy negocjacjach większego akwarium z żoną , postawiła mi pewien wymóg, który muszę spełnić. Mają w nim być Delfinki ( cyrtocara moori ) :). A że słowa dotrzymuje … tymbardziej żonie, to będą. 

Wstępnie widziałbym to tak:

- Jeden wiekszy drapieżnik - wybierałbym z tych trzech Exochochromis Anagenys, Nimbochromis Venustus, Dimidiochromis Strigatus - układ 1 samiec + 2 samice 

- Placidochromis Mdoka White Lips - 8-10 sztuk 

- Copadichromis Borleyi - 2 + 4 

- Cyrtocara  Moori- 1+2 

- Sciaenochromis Fryeri - 1 +2 

- Labidochromis Yellow - 6-8 sztuk 

- Aulonocara Jacobfreibergi 1+2

- Aulonocara Stuartgranti Cobue - 1+2

Jeżeli duży drapieżnik nie pasuje do tej obsady, po prostu z niego zrezygnuje. Wole zapytać, niż popełniać błędy na starcie. 

Co o tym myślicie ? podajcie ewentualnie swoje inne typy. A może trzeba iść s same drapieżniki ? Na szczęście mam cały miesiąc na przemyślenia i konsultacje. Bardzo liczę na Waszą pomoc. 

Ryby planuje kupić w znanej i cenionej hodowli w Koninie. 

Pozdrawiam Bartek 

Edytowane przez Bartas1989